Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka murzynek z powidłami

Marzec 27, 2015 , 403991 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Najlepsza babka murzynek z powidłami jaką można zjeść. Bardzo wilgotna, lekka jak puch i w dodatku z powidłami, które nadają jej lekkiego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Idealna na święta wielkanocne jeśli ktoś nie przepada za babkami np. piaskowymi lub drożdżowymi.

Babkę jest bardzo prosta w przygotowaniu. Właściwie można ja wykonać nawet bez miksera. Do ciasta można dodać ulubione powidła i nie muszą to być tylko śliwkowe, fajnie sprawdzą się np. wiśniowe lub z czarnej porzeczki.

Babka doskonała dla fanów czekolady. Aromatyczna z dodatkiem kakao i mojej ulubionej polewy na bazie gorzkiej czekolady i kremówki.

Ciasto można wykonać w ostatniej chwili tzw. babka last minute i wtedy smakuje najlepiej. Jest leciutka, puszysta, delikatna w smaku i w niczym nie przypomina ciężkich wypieków. Jeśli szukasz niezawodnego przepisu, który na pewno musi się udać to ten przepis jest dla ciebie doskonały. Tutaj nie ma miejsca na pomyłkę, ponieważ łączymy mokre składniki z suchymi. Babka, w której nie ma miejsca na zakalec to czasami w święta wybawienie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka-murzynek-z-powidlami-4

BABKA MURZYNEK Z POWIDŁAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miseczki. Mleko, olej, jajka, cukry przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy powidła i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę Smarujemy lekko masłem i oprószamy kakao, nadmiar strzepujemy. Wykładamy ciasto do formy babkowej (do 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50- 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 20 min. Po czym delikatnie zaczynamy wysuwać ciasto.

Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieszczamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzewamy, aż do połączenia. Polewamy babkę i zostawiamy do stężenia czekolady.

babka-murzynek-z-powidlami-1

babka-murzynek-z-powidlami

babka-murzynek-z-powidlami-3

Komentarze

  • Odpowiedz Angelika Kwiecień 27, 2022 at 17:06

    Czy można na blaszkę 25×30 cm ?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 28, 2022 at 15:05

      Tak, ale zwiększyłabym proporcje o 1/3 :)

  • Odpowiedz Asia Kwiecień 9, 2022 at 20:14

    Chciałam zapytać czy zamiast powideł może być dżem z czarnej porzeczki ?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 10, 2022 at 15:10

      Tak :)

  • Odpowiedz Ola Wrzesień 10, 2021 at 18:07

    Czy można pominąć powidła?

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 14, 2021 at 17:25

      warto dodać :)

  • Odpowiedz Gosia Kwiecień 17, 2021 at 12:56

    Poraz kolejny robię babke z tego przepisu i za każdym razem wychodzi idealnie :)

  • Odpowiedz GOSIA Kwiecień 16, 2021 at 22:31

    Pieke kolejny raz te babke. Bez miksera i z 60 ml cukru. Zamienilam tez mleko na wode gazowana, a kakao na karob i nadal jest pyszna:)

  • 1 2 3 4

    Dodaj komentarz