Znajdź swój przepis

Babka murzynek z powidłami

27 marca, 2015

Najlepsza babka murzynek z powidłami jaką można zjeść. Bardzo wilgotna, lekka jak puch i w dodatku z powidłami, które nadają jej lekkiego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Idealna na święta wielkanocne jeśli ktoś nie przepada za babkami np. piaskowymi lub drożdżowymi.

Babkę jest bardzo prosta w przygotowaniu. Właściwie można ja wykonać nawet bez miksera. Do ciasta można dodać ulubione powidła i nie muszą to być tylko śliwkowe, fajnie sprawdzą się np. wiśniowe lub z czarnej porzeczki.

Babka doskonała dla fanów czekolady. Aromatyczna z dodatkiem kakao i mojej ulubionej polewy na bazie gorzkiej czekolady i kremówki.

Ciasto można wykonać w ostatniej chwili tzw. babka last minute i wtedy smakuje najlepiej. Jest leciutka, puszysta, delikatna w smaku i w niczym nie przypomina ciężkich wypieków. Jeśli szukasz niezawodnego przepisu, który na pewno musi się udać to ten przepis jest dla ciebie doskonały. Tutaj nie ma miejsca na pomyłkę, ponieważ łączymy mokre składniki z suchymi. Babka, w której nie ma miejsca na zakalec to czasami w święta wybawienie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka-murzynek-z-powidlami-4

BABKA MURZYNEK Z POWIDŁAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miseczki. Mleko, olej, jajka, cukry przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy powidła i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę Smarujemy lekko masłem i oprószamy kakao, nadmiar strzepujemy. Wykładamy ciasto do formy babkowej (do 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50- 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 20 min. Po czym delikatnie zaczynamy wysuwać ciasto.

Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieszczamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzewamy, aż do połączenia. Polewamy babkę i zostawiamy do stężenia czekolady.

babka-murzynek-z-powidlami-1

babka-murzynek-z-powidlami

babka-murzynek-z-powidlami-3

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można na blaszkę 25×30 cm ?

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale zwiększyłabym proporcje o 1/3 :)

  2. Chciałam zapytać czy zamiast powideł może być dżem z czarnej porzeczki ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  3. Czy można pominąć powidła?

    1. aneta Autor says:

      warto dodać :)

  4. Poraz kolejny robię babke z tego przepisu i za każdym razem wychodzi idealnie :)

  5. Pieke kolejny raz te babke. Bez miksera i z 60 ml cukru. Zamienilam tez mleko na wode gazowana, a kakao na karob i nadal jest pyszna:)

  6. Mleko, olej, jajka, cukry przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy.

    Miksujemy chwilę, czyli ile? 1 minutę? 5 minut? Czy do momentu tylko aż się cukier roztopi. Konsystencja ma być rzadka, czy bardziej gęsta?

    1. aneta Autor says:

      tylko do połączenia skladników :)

  7. Mozna upiec w prostokontej formie?

    1. tak :)

  8. Aleksandra says:

    Uwielbiam prostotę i szybkość wykonania! Babka przepyszna. Na początku używałam miksera, teraz już jak najdzie mnie ochota na coś dobrego, robię babkę mieszając rózgą i zawsze wychodzi ????????????

  9. Babka przepyszna.Dzis pieke drugi raz.Nie uzywam miksera i zmniejszylam ilosc cukru do 60 ml, bo dla mnie taka ilosc jest wystarczajaca.Lubie ja jesc z powidlami:)Dzieki za przepis, na stale wchodzi do naszej kuchni:)

  10. Iwona L. says:

    Genialny w swojej prostocie przepis i genialne w smaku ciacho ! Od lat szukałam przepisu na babkę kakaową/czekoladową/murzynka/brownie który byłby prosty i szybki w przygotowaniu, bez użycia jakiś wyrafinowanych składników a przy tym smaczny. Wiele razy się narobiłam, a rezultaty były mierne. Ta natomiast babka to mistrzostwo świata – robi się ją w 5 minut a w smaku palce lizać ! Wielkie dzięki za przepis!

    1. Ilovebake says:

      Super :) Pozdrawiam

    2. Babka przepyszna.Dzis pieke drugi raz.Nie uzywam miksera i zmniejszylam ilosc cukru do 60 ml, bo dla mnie taka ilosc jest wystarczajaca.Lubie ja jesc z powidlami:)

  11. Zrobione i wyszlo! A mnie rzadko cos wychodzi w kuchni… ;) jest niezwykle puszysta i kakaowa. Nastepnym tylko razem dodam wiecej powidel bo pomimo 4 lyzek nic nie poczulam… zapisuje przepis na stale do swiatecznego men https://uploads.disquscdn.com/images/88f6255a56e0ae5a321f6f8623316b1990cbf1bbac0a6dd6179bff3f05682acd.jpg u :)

  12. Czy mozna zastąpić sode proszkien do pieczenia, jak tak to ile proszku ?

  13. Witam serdecznie!
    Uwielbiam Pani bloga! :) Świetne i smaczne przepisy!
    Chciałabym jednak zapytać o dwie rzeczy, które spędzają mi sen z powiek…
    Przy okazji tego właśnie przepisu, bo babeczka w piekarniku… :)
    Pieczemy w 180 st.. Dobrze.. Tylko jaką opcje pieczenia wybrać, góra-dół czy termoobieg?
    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego już w 180 st.piekarnika?
    Gdyby mogła Pani przy dodawaniu przepisów podawać takie informacje dla Początkujących takich jak ja byłabym wdzięczna :)
    Pozdrawiam :)

    1. Ilovebake says:

      Tradycyjnie piekę góra-dól :) Jeśli włączam inne formę np. termoobieg zawsze o tym pisze :) Dzięki za sugestie i dziękuję, że korzystasz z przepisów :) Pozdrawiam

    2. A co z piekarnikiem? Musi być już nagrzany kiedy wkładamy ciasto? Tak informacja też bardzo by się przydała :)
      Ale babka się udała :) wyrosła pięknie i smakuje pysznie! :) :)

    3. Ilovebake says:

      Zawsze ciasta wkładamy do rozgrzanego piekarnika :) Bardzo się ciesze, że smakuje :)

  14. znam tą babkę od dziecka, dokładnie taki sam przepis mam od swojej mamy, pychotka :)

    1. :) takie stare przepisy sa czesto najlepsze

  15. a może być inne powidło np. z czarnej porzeczki

    1. Ilovebake says:

      pewnie, że tak :)

  16. Czy cukier zwykły kryształ? :)

    1. Ilovebake says:

      Tak :-)

    2. dziękuję :)

    3. Babka przepyszna! :) Ja zrobiłam z lukrem :) Pozdrawiam

    4. Ilovebake says:

      Świetnie :)

  17. Kamila B. says:

    A o to moje dzieło

  18. Pyszna babka, idealnie wilgotne ciasto dzięki dodatkowi powideł (pokusiłam się nawet o 5 łyżek). Idealna propozycja na świąteczny stół. Polecam.

  19. Witam :) mam pytanie dotyczące babki. a mianowicie, którą babkę na Wielkanoc by Pani polecała- istotne jest dla mnie jak najdłuższe zachowanie świeżości. Muszę ją zrobić we wtorek i prawie tydzień ma wytzrymać w miarę świeża, no i jeszcze 400 km drogi :) Pozdrawiam i życzę słodkich świat

    1. Ilovebake says:

      Żadna babka nie jest w stanie wytrzymać tyle dni świeża ;( niestety. Jedyna rada to taka, upiec, ostudzić, dobrze owinąć folią i zamrozić. W dniu np. wyjazdu wyciągnąć z zamrażarki, wsadzić w torebkę i spokojnie wieźć do rodziny, jak się dobrze rozmrozi odwinąć z folii i jest gotowa do jedzenia. Będzie taka jak po upieczeniu :) Tylko nie odwijaj babki zamrożonej bo ucieknie wilgoć i będzie sucha. Tak możesz zrobić z każdą babką nawet drożdżową :)

    2. o super pomysł, wobec tego zaraz zabieram się za pieczenie. Dziękuję za podpowiedź :)

  20. A jaka wielkosć foremki?

    1. Ilovebake says:

      standardowa u mnie około 24 cm szer i 10 cm wys

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x