Jedna z pyszniejszych babek na Wielkanoc, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Babka z białą czekoladą jest lekka, puszysta, słodka i wilgotna w konsystencji. Kwaśna śmietana w połączeniu z białą czekoladą nadaje niepowtarzalnego wyrazu. Jeśli szukacie pysznej babki, która nie zawiedzie rodziny w Święta Wielkanocne to polecam ten przepis.
BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 300 g mąki tortowej
- 200 g białej czekolady
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g cukru pudru
- 2 jajka, temp pokojowa
- 2 łyżki oleju roślinnego
- skórka otarta z 1 cytryny
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( stawiamy garnuszek z niewielką ilością wody, na górę stawiamy miskę ze szkła żaroodpornego – gotująca się woda będzie roztapiała czekoladę ), odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Jajka, śmietanę, olej oraz skórkę z cytryny chwilę miksujemy i dodajemy do suchych składników. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej równomiernie surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie i dopiero później delikatnie wysuwamy z formy. Podajemy oprószone cukrem pudrem z kawałkami startej białej czekolady. Smacznego.