Znajdź swój przepis

Ciasto ze śliwkami i bezą

3 sierpnia, 2023

Ciasto ze śliwkami i bezą na spodzie z kruchego ciasta. Niesamowicie pyszne ciasto, które jest hitem kiedy na targu pojawiają się śliwki.

Kruche ciasto z dużą ilością żółtek jest bardzo delikatne, kruche i zarazem lekkie. Można je wykonać dzień wcześniej, owinąć folią i przechowywać w lodówce.

Do przepisu użyłam śliwek węgierek, które były lekko twarde i pestki ładnie odchodziły od miąższu. Możesz dodać połówki, ale lepiej jeszcze przekroić na mniejsze kawałki, wtedy ciasto lepiej się da pokroić.

Wierzch to słodziutka i chrupiącą beza z płatkami migdałowymi, która w środku jest leciutka i piankowa.

Cudowne ciasto, które świetnie pasuje do kwaśnych śliwek.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PLACEK ZE ŚLIWKAMI NA MAŚLANCE

PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI

ciasto ze śliwkami i bezą

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 250 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 5 zimnych żółtek
  • szczypta soli

BEZA

  • 5 białek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 4 – 5 łyżek płatków migdałowych

DODATKOWO

  • ok. 700 – 800 g śliwek np. węgierek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka i sól. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. I zagniatamy na jednolite ciasto. Dno formy wykładamy kawałkami ciasta i wyrównujemy ciasto np. szklanką. Wierzch ciasta przykrywamy folią i wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki lub 15 minut do zamrażarki. Całe nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.
W międzyczasie śliwki kroimy n kawałki i mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Śliwki wykładamy na podpieczony spód, następnie bezę oraz obsypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i od razu zmniejszamy do 140ºC i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

ciasto ze śliwkami i bezą
ciasto ze śliwkami i bezą

Dołącz do dyskusji

  1. Jak przechowywać to ciasto po upieczeniu? Lodówka czy temperatura pokojowa?

    1. W lodówce pod przykryciem :)

  2. Pieczemy Gora- dół ?

  3. A czy mrożone śliwki mogą być?

    1. Lepiej uzyc świeżych, ale mogą byc także mrożone :) wcześniej nie rozmrażamy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij