Ciasto ze śliwkami i bezą na spodzie z kruchego ciasta. Niesamowicie pyszne ciasto, które jest hitem kiedy na targu pojawiają się śliwki.
Kruche ciasto z dużą ilością żółtek jest bardzo delikatne, kruche i zarazem lekkie. Można je wykonać dzień wcześniej, owinąć folią i przechowywać w lodówce.
Do przepisu użyłam śliwek węgierek, które były lekko twarde i pestki ładnie odchodziły od miąższu. Możesz dodać połówki, ale lepiej jeszcze przekroić na mniejsze kawałki, wtedy ciasto lepiej się da pokroić.
Wierzch to słodziutka i chrupiącą beza z płatkami migdałowymi, która w środku jest leciutka i piankowa.
Cudowne ciasto, które świetnie pasuje do kwaśnych śliwek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PLACEK ZE ŚLIWKAMI NA MAŚLANCE
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek
- szczypta soli
BEZA
- 5 białek o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 4 – 5 łyżek płatków migdałowych
DODATKOWO
- ok. 700 – 800 g śliwek np. węgierek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka i sól. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. I zagniatamy na jednolite ciasto. Dno formy wykładamy kawałkami ciasta i wyrównujemy ciasto np. szklanką. Wierzch ciasta przykrywamy folią i wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki lub 15 minut do zamrażarki. Całe nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.
W międzyczasie śliwki kroimy n kawałki i mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną.
Śliwki wykładamy na podpieczony spód, następnie bezę oraz obsypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i od razu zmniejszamy do 140ºC i pieczemy przez ok. 1 godzinę.
Jak przechowywać to ciasto po upieczeniu? Lodówka czy temperatura pokojowa?
W lodówce pod przykryciem :)
Pieczemy Gora- dół ?
Tak :)
A czy mrożone śliwki mogą być?
Lepiej uzyc świeżych, ale mogą byc także mrożone :) wcześniej nie rozmrażamy.