Najsmaczniejszy przepis na muffinki ze śliwkami z lukrem cytrynowym. Wilgotne, lekkie i do tego na wierzchu kawałeczki soczystych śliwek. Błyskawiczny przepis z kilku składników.
Przepis to tak naprawdę połączenie mokrych składników i dodanie ich do suchych. Nie trzeba używać miksera wystarczy trzepaczka lub duża łyżką bądź szpatułka. Ciasto im mniej mieszasz tym jest lżejsze w konsystencji i bardziej puszyste.
Do tego lukier cytrynowy, który podkręca smak muffinek. Cytryna i śliwki to jedno z tych połączeń, które bardzo dobrze do siebie pasują.
Muffinki ze śliwkami to w sezonie jeden z pomysłów na wykorzystanie nadmiaru owoców. Doskonałe do pracy, szkoły na deser lub szybki wypiek dla gości.
MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek
- 250 g mąki tortowej
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO:
- ok. 4-5 śliwek, pokrojonych w kosteczkę
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy cukier oraz sól. Masło roztapiamy w rondelku następnie dodajemy jajka, mleko oraz ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem do połowy objętości i układamy na wierzchu kawałeczki śliwek. Posypujemy wierzch odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy w temp. 185 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki na lukier mieszamy do uzyskania gęstej masy, smarujemy wierzch babeczek i zostawiamy do zastygnięcia.