Znajdź swój przepis

Muffinki ze śliwkami

20 sierpnia, 2018

Najsmaczniejszy przepis na muffinki ze śliwkami z lukrem cytrynowym. Wilgotne, lekkie i do tego na wierzchu kawałeczki soczystych śliwek. Błyskawiczny przepis z kilku składników.

Przepis to tak naprawdę połączenie mokrych składników i dodanie ich do suchych. Nie trzeba używać miksera wystarczy trzepaczka lub duża łyżką bądź szpatułka. Ciasto im mniej mieszasz tym jest lżejsze w konsystencji i bardziej puszyste.

Do tego lukier cytrynowy, który podkręca smak muffinek. Cytryna i śliwki to jedno z tych połączeń, które bardzo dobrze do siebie pasują.

Muffinki ze śliwkami to w sezonie jeden z pomysłów na wykorzystanie nadmiaru owoców. Doskonałe do pracy, szkoły na deser lub szybki wypiek dla gości.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze śliwkami.

muffinki ze śliwkami

MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 10-12 muffinek

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

REKLAMA:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 4-5 śliwek, pokrojonych w kosteczkę
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy cukier oraz sól. Masło roztapiamy w rondelku następnie dodajemy jajka, mleko oraz ekstrakt i dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem do połowy objętości i układamy na wierzchu kawałeczki śliwek. Posypujemy wierzch odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy w temp. 185 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki na lukier mieszamy do uzyskania gęstej masy, smarujemy wierzch babeczek i zostawiamy do zastygnięcia.

muffinki ze śliwkami muffinki ze śliwkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij