Prosty przepis na muffinki z brzoskwiniami i kruszonką polane lukrem cytrynowym. Szybki deser z soczystymi owocami, wilgotnym ciastem i chrupiącą kruszonką.
Do ciasta w sezonie możesz dodać obrane ze skórki świeże brzoskwinie, natomiast poza sezonem użyj tych z puszki.
Muffinki z brzoskwiniami są słodziutkie, soczyste i do tego chrupiąca kruszonka. Jeśli lubisz polej je lukrem cytrynowym lub posyp cukrem pudrem. Doskonale smakują do herbaty lub kawy.
Szybki deser, który możesz wykonać w dużej ilości na grilla, imprezy lub urodziny dla dzieci. Polecam wypróbować.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
- 220 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 115 g masła, temp. pokojowa
- 100 g cukru np. trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka, duże
- 120 g jogurtu naturalnego lub greckiego, temp. pokojowa
- 3 łyżki mleka, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 85 g mąki tortowej
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżka cukru białego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła, zimnego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2 brzoskwinie obrane ze skórki lub z puszki
- lukier do polania (opcjonalnie)
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem do miseczki. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukry i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2 min. Następnie dodajemy jajka, jogurt oraz mleko. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki łącznie z odrobiną soli i miksujemy tylko do połączenia składników. Brzoskwinie świeże obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałeczki. Brzoskwinie z puszki dobrze odsączamy i również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami lub malakserem, aż powstanie kruszonka.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy do połowy ciastem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 200 C przez 5 minut, następnie zmniejszamy do 180 C i pieczemy jeszcze przez około 15 min do zarumienienia i suchego patyczka. Gotowe muffinki możemy polać lukrem cytrynowym.


