Co zrobić, aby bakalie nie opadały w cieście? Każdy kto chociaż raz w swoim życiu piekł keks w napięciu czekał i zadawał sobie pytanie: opadły, czy nie opadły? Przedstawię Wam kilka zasad, których przestrzeganie zagwarantuje, że bakalie równomiernie rozłożą się w cieście.
JAK UPIEC DOBRY KEKS:
- Wszystkie składniki ciasta muszą być w tej samej temperaturze.
- Ciasto powinno być dosyć gęste, aby utrzymać ciężar bakalii.
- Bakalie przed dodaniem do ciasta zalewamy gorącą wodą i osuszamy.
- Większe kawałki bakalii kroimy na małe części, dzięki temu będą lepiej utrzymywać się w cieście.
- Bakalie oprószamy łyżką mąki i dokładnie obtaczamy.
DWA SPOSOBY NA OPADAJĄCE BAKALIE W KEKSIE:
- Ciasto przed dodaniem bakalii wkładamy na noc do lodówki i po tym czasie dodajemy bakalie.
- Ciasto miksujemy przez parę minut, następnie dodajemy bakalie i ponownie miksujemy przez chwilę.
Źródło: „Faceci od kuchni”
REKLAMA:
TUTAJ znajdziesz przepisy na keks.