Orzeszki z kremem to moja słabość i nie potrafię odmówić, gdy tylko są w domu. Do ich wypieku potrzebna będzie specjalna patelnia do orzeszków, która jest ogólnie dostępna w internecie ( cena to ok. 50 zł ). Skorupki orzeszków z ciasta możemy przechowywać w chłodnym miejscu nawet miesiąc, natomiast napełnione mogą leżeć przez cały tydzień, ale są one tak smaczne, że na pewno tyle nie przetrwają:). Polecam na przeróżne okazje dla dzieci, uroczystości domowe lub święta. Przepis mamy mojego M. Dziękuję.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 50 sztuk
- 250 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 mały kubeczek śmietany 12 %
- 1 płaska łyżeczka sody
- ok. 1 kg mąki ( w zależności ile się wgniecie )
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki kakao
- 16 g cukru waniliowego
- 200 g mleka w proszku
- 100 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski i łączymy, a następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Specjalną patelnię do orzeszków rozgrzewamy i w każde wgłębienie wkładamy kuleczkę ciasta. Zamykamy i ustawiamy na średnio rozgrzaną płytkę lub gaz, pieczemy z obu stron ok. 2-3 min. Postępujemy tak, aż do wykorzystania całego ciasta.
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, kakao oraz masło. Podgrzewamy do momentu, aż masa się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy powoli mleko w proszku cały czas mieszając i na koniec wiórki. Upieczone połówki napełniamy nadzieniem i zlepiamy ze sobą tworząc orzeszek. Smacznego.
Pytanko, czy orzeszki z farszem można zamrozić?
Tak :)