Pączki domowe z ciasta drożdżowego, nadziewane powidłami lub dżemem oraz polane lukrem. Sprawdzony przepis na puszyste i lekkie pączuszki w tłusty czwartek.
Pączki możemy nadziewać przed smażeniem. Z kawałka ciasta formujemy placek, napełniamy łyżeczką dżemu i zlepiamy brzegi formując w kulki.
Do nadziewania możesz użyć dżemu, powideł, kremu pistacjowego, czekoladowego lub klasycznie konfitury z róży.
Pączki wychodzą bardzo puchate, leciutkie a zarazem ciasto nie jest suche. Najlepsze z konfiturą i lukrem lekko cytrynowym.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PĄCZKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 15 – 16 pączków
CIASTO DROŻDŻOWE
- 550 g mąki tortowej
- 250 ml ciepłego mleka
- 11 g drożdży suchych lub 35 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 2 żółtka o temp pokojowej
- 1 – 2 łyżki np. wódki ew. łyżka octu
- 75 g roztopionego masła
- 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
DODATKOWO
- olej rzepakowy do smażenia
- do nadziewania: dżem, konfitury, powidła lub krem
- kandyzowana skórka pomarańczowa na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże z cukrem. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miseczki, wykonujemy wgłębienie i dodajemy jajka, żółtka, wyrośnięty zaczyn, alkohol oraz szczyptę soli. Łyżką chwilkę mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę masło oraz olej. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite (może się lekko kleić). Formujemy w kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką kuchenną. Zostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na ok. 2 -2, 5 cm grubości. Wykrawamy szklanką lub foremką o średnicy 7 cm kółka. Przekładamy na blaszkę lekko oprószoną mąką w niewielkich odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy do temp. 180ºC i smażymy pączki z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. W każdym ostudzonym pączku wykonujemy nożem lekkie wgłębienie. Do rękawa cukierniczego zakończonego długą tylką cukierniczą przekładamy dżem lub inne nadzienie. Wypełniamy każdy pączek. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę i smarujemy wierzch pączków.
Wykonałam również gęsty lukier, przełożyłam do woreczka i lekko obcięłam brzeg. Wykonałam paski na wierzchu każdego pączka.