Znajdź swój przepis

Pączki

26 stycznia, 2024

Pączki domowe z ciasta drożdżowego, nadziewane powidłami lub dżemem oraz polane lukrem. Sprawdzony przepis na puszyste i lekkie pączuszki w tłusty czwartek.

Pączki możemy nadziewać przed smażeniem. Z kawałka ciasta formujemy placek, napełniamy łyżeczką dżemu i zlepiamy brzegi formując w kulki.

Do nadziewania możesz użyć dżemu, powideł, kremu pistacjowego, czekoladowego lub klasycznie konfitury z róży.

Pączki wychodzą bardzo puchate, leciutkie a zarazem ciasto nie jest suche. Najlepsze z konfiturą i lukrem lekko cytrynowym.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PĄCZUSIE KASZTANKI

PĄCZKI Z PIEKARNIKA

FAWORKI Z MASCARPONE

pączki

PĄCZKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 15 – 16 pączków

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 550 g mąki tortowej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 11 g drożdży suchych lub 35 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 2 żółtka o temp pokojowej
  • 1 – 2 łyżki np. wódki ew. łyżka octu
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

DODATKOWO

  • olej rzepakowy do smażenia
  • do nadziewania: dżem, konfitury, powidła lub krem
  • kandyzowana skórka pomarańczowa na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże z cukrem. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miseczki, wykonujemy wgłębienie i dodajemy jajka, żółtka, wyrośnięty zaczyn, alkohol oraz szczyptę soli. Łyżką chwilkę mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę masło oraz olej. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite (może się lekko kleić). Formujemy w kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką kuchenną. Zostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na ok. 2 -2, 5 cm grubości. Wykrawamy szklanką lub foremką o średnicy 7 cm kółka. Przekładamy na blaszkę lekko oprószoną mąką w niewielkich odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy do temp. 180ºC i smażymy pączki z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. W każdym ostudzonym pączku wykonujemy nożem lekkie wgłębienie. Do rękawa cukierniczego zakończonego długą tylką cukierniczą przekładamy dżem lub inne nadzienie. Wypełniamy każdy pączek. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz wodę i smarujemy wierzch pączków.
Wykonałam również gęsty lukier, przełożyłam do woreczka i lekko obcięłam brzeg. Wykonałam paski na wierzchu każdego pączka.

pączki
pączki
pączki przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x