Przepis bardzo prosty przepis na szybkie ciasta francuskie z nutellą. Do środka, aby urozmaicić smak możemy dodać banana, masło orzechowe lub posiekane orzechy laskowe. Idealne ciastka dla dzieci, które uwielbiają nutellę.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 6 ciastek
- płat ciasta francuskiego ( ok. 250g )
- 6 łyżeczek nutelii
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
- 30 g gorzkiej czekolady
- łyżka mleka
- jajko do posmarowania
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o wym. 10×10 cm. Na róg każdego płatu nakładamy po łyżeczce nutelii. Jajko roztrzepujemy z łyżeczką wody i lekko smarujemy brzegi ciasta. Dociskamy za pomocą widelca i smarujemy wierzch jajkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciastka. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 10 min do złotej skórki. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i polewamy rozpuszczoną czekoladą z łyżką mleka. Ja użyłam woreczka spożywczego odcinając rób i wyciskając tworząc wzorki. Smacznego.
Komentarze
Nie tak ładne ale bardzo smaczne !
Polecam
Idealne
Wyszły bajecznie i smacznie
Dziękuję ! 
polecam każdemu !
Świetnie wyszły
to tylko dzięki Pani stronie
jeszcze zaskoczę wszystkich tym co potrafię
świetny pomysł! ale czy nutella nie wypłynie?
Wystarczy dobrze zlaczyc boki ciasta widelcem i nic nie wyplynie
Ten przepis jest fantastycznie prosty a jednoczesnie zawsze wychodzi pysznie
teraz w sezonie polecam zamiast czekolady na wierzch, poeksperymentowac z wlasnorecznie robionym musem malinowym