Przepis bardzo prosty przepis na szybkie ciasta francuskie z nutellą. Do środka, aby urozmaicić smak możemy dodać banana, masło orzechowe lub posiekane orzechy laskowe. Idealne ciastka dla dzieci, które uwielbiają nutellę.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 6 ciastek
- płat ciasta francuskiego ( ok. 250g )
- 6 łyżeczek nutelii
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
- 30 g gorzkiej czekolady
- łyżka mleka
- jajko do posmarowania
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o wym. 10×10 cm. Na róg każdego płatu nakładamy po łyżeczce nutelii. Jajko roztrzepujemy z łyżeczką wody i lekko smarujemy brzegi ciasta. Dociskamy za pomocą widelca i smarujemy wierzch jajkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciastka. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 10 min do złotej skórki. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i polewamy rozpuszczoną czekoladą z łyżką mleka. Ja użyłam woreczka spożywczego odcinając rób i wyciskając tworząc wzorki. Smacznego.
Wszystko tak samo zrobilam na świeżo bylo wyśmienite ale później twarde
No mi niestety wyszly bardzo dobre jak vyly ciepłe teraz są twarde
Nie tak ładne ale bardzo smaczne ! :) Polecam :)
Idealne :)
Wyszły bajecznie i smacznie :) Dziękuję ! :)
polecam każdemu ! :D
Świetnie wyszły :)
to tylko dzięki Pani stronie :) jeszcze zaskoczę wszystkich tym co potrafię :)
świetny pomysł! ale czy nutella nie wypłynie? :)
Wystarczy dobrze zlaczyc boki ciasta widelcem i nic nie wyplynie
Ten przepis jest fantastycznie prosty a jednoczesnie zawsze wychodzi pysznie :D teraz w sezonie polecam zamiast czekolady na wierzch, poeksperymentowac z wlasnorecznie robionym musem malinowym :)