Przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe na maślance. Przepis bardzo prosty, a smak jest niesamowicie czekoladowy i aromatyczny.
Ciasto to dosłownie kilka składników, ale dzięki temu można je upiec w błyskawicznym tempie i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania
Ciasto czekoladowe na maślance ma niesamowicie delikatną i wilgotną strukturę. Przypomina brownie, ale nie ma zakalca. Natomiast na biszkopt jest za ciężkie. Nawet po kilku dniach ciasto zachowuje swoją świeżość i nie traci na smaku.
Wierzch możesz polać polewą z gorzkiej czekolady, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty.
Ciasto czekoladowe na maślance to moje ulubione ciasto pomimo, iż nie przepadam za czekoladowymi deserami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE NA MAŚLANCE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 190 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 ml naparu z kawy lub z kawy rozpuszczalnej
- 37 g kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 g cukru
- 160 ml maślanki
- 140 ml oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Tortownicę o śr. 22 lub podobną kwadratową wykładamy papierem do pieczenia.
Napar z kawy podgrzewamy razem z kakao, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do miseczki. Jajko razem z żółtkiem miksujemy z cukrem i solą na puszystą i jasną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli maślankę, olej oraz ekstrakt. Na koniec delikatnie łączymy dużą łyżką z suchymi składniki i powoli wlewamy kakaową mieszaninę. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch można polać polewą czekoladową.


Czy można zamiast tortowej mąki dodać mąkę migdałową? Czy wtedy w takiej samej proporcji? Pozdrawiam :)
Ja bym zrobila pol na pół
Witam. A czy można czymś zastąpić napar z kawy? Nawet cappuccino nie lubię????
Możesz spróbować np. gorącą wodą lub dodać mleko w temp. pokojowej.
Przepyszne ciasto, jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie kiedykolwiek jadłam! Do tego w miarę szybkie i proste. Bardzo polecam!
Moje uwagi: Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło cała blacha (23 x 30 cm). Użyłam 3 całych jaj, dodałam 300 g cukru zamiast 500, a polewę zrobiłam z 200 g mlecznej czekolady rozpuszczonej w odrobinie mleka. Z polewą ciasto wyszło idealnie słodkie. Piekłam 45 minut na dwóch grzałkach.
Robiłam to ciasto w blaszce – jest pyszne! Zastanawiam się czy sprawdzi się jako babeczki? Czy zmniejszać wtedy porcję lub zmieniać czas pieczenia?
Można zrobić babeczki :) można nie zmieniać porcji, ale wyjdzie ich wtedy sporo :)
A czy można do środka dodać czekoladę ?
W tym przepisie nie za bardzo
A czy zamiast naparu z kawy można dodać mleko? Nie lubię kawy, co zamiast ?
kawy w ciescie nie czuc, ale mozesz zastapic np inka lub mocna herbata
Ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Czy to normalne? Dodałam sporo więcej mąki, żeby zagęścić; narazie siedzi w piekarniku…
tak, ono jest rzadkie
Chcę zrobić to ciasto dla dzieci, czyli mogę zamienić kawę na kawę zbożową typu Inka?
tak :)
Ciasto jest rewelacyjne! Robiłam je już 3x, jest proste, szybkie i wszystkim smakuje! Ja tylko, żeby się nie było resztek wrzucam 2 jajka i ciut mniej cukru;) dziękuję za boski przepis!
Czy to ciasto sprawdzi się w silikonowej formie w kształcie dużego ciastka Oreo? Tzn. czy wyjdą na nim wzory?
tak :)
Co mogę zamienić zamiast maślanki
Kefir lub jogurt grecki :)
Czy można do niego dodać jakieś owoce np. wiśnie??
niestety owoce mogą opaść
https://uploads.disquscdn.com/images/e240692bc4e274e0279dc53b7d90361d5332aed52ebda9fee6e5c43030b9bcbd.jpg
Do wieczornej pracy – idealne! :)