Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe na maślance

Luty 11, 2019 , 39398 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe na maślance. Przepis bardzo prosty, a smak jest niesamowicie czekoladowy i aromatyczny.

Ciasto to dosłownie kilka składników, ale dzięki temu można je upiec w błyskawicznym tempie i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania

Ciasto czekoladowe na maślance ma niesamowicie delikatną i wilgotną strukturę. Przypomina brownie, ale nie ma zakalca. Natomiast na biszkopt jest za ciężkie. Nawet po kilku dniach ciasto zachowuje swoją świeżość i nie traci na smaku.

Wierzch możesz polać polewą z gorzkiej czekolady, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty.

Ciasto czekoladowe na maślance to moje ulubione ciasto pomimo, iż nie przepadam za czekoladowymi deserami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 190 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml naparu z kawy lub z kawy rozpuszczalnej
  • 37 g kakao
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g cukru
  • 160 ml maślanki
  • 140 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Tortownicę o śr. 22 lub podobną kwadratową wykładamy papierem do pieczenia.
Napar z kawy podgrzewamy razem z kakao, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do miseczki. Jajko razem z żółtkiem miksujemy z cukrem i solą na puszystą i jasną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli maślankę, olej oraz ekstrakt. Na koniec delikatnie łączymy dużą łyżką z suchymi składniki i powoli wlewamy kakaową mieszaninę. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch można polać polewą czekoladową.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe

Komentarze

  • Odpowiedz San Kwiecień 14, 2021 at 15:04

    A czy zamiast naparu z kawy można dodać mleko? Nie lubię kawy, co zamiast ?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 16, 2021 at 13:01

      kawy w ciescie nie czuc, ale mozesz zastapic np inka lub mocna herbata

  • Odpowiedz Marta Kwiecień 10, 2021 at 14:47

    Ciasto wyszło mi bardzo rzadkie. Czy to normalne? Dodałam sporo więcej mąki, żeby zagęścić; narazie siedzi w piekarniku…

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 12, 2021 at 14:08

      tak, ono jest rzadkie

  • Odpowiedz Renata Sierpień 31, 2020 at 18:56

    Chcę zrobić to ciasto dla dzieci, czyli mogę zamienić kawę na kawę zbożową typu Inka?

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 1, 2020 at 12:33

      tak :)

    1 2

    Dodaj komentarz