Znajdź swój przepis

Ciasto orzechowe

9 listopada, 2015

Ciasto orzechowe z tego przepisu jest niezwykle aromatyczne, przepełnione orzechami i bardzo proste w przygotowaniu. Orzechy laskowe, włoskie, migdały i nerkowca to właśnie takiej mieszanki użyłam do mojego ciasta orzechowego. Chociaż w oryginalnym przepisie był dodatek tylko laskowych dla mnie było to za mało. Smaki rożnych orzechów wspaniale się ze sobą łączyły, były bardziej aromatyczne i smak ciasta był pełniejszy.

Przepis na typowe ciasto ucierane zawsze wymaga, aby składniki były w podobnej temperaturze pokojowej i tej zasady trzymaj się przygotowując te ciasto.

Ciasto orzechowe jest idealne w czasie jesienno-zimowym i bardzo pasuje na świąteczny stół. Orzechy nadają mu ciemnej i intensywnej barwy. Natomiast polewa czekoladowa idealnie pasuje do orzechów. Użyłam gorzkiej czekolady ponieważ jest zdrowsza, ale mleczna będzie również pasowała.

Ciasto orzechowe jest słodkie, intensywne w zapachu i smaku, mocno orzechowe. Idealne do kawy lub herbaty. Najlepsze w smaku zaraz po upieczeniu lub dzień po.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.

ciasto-orzechowe

CIASTO ORZECHOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około 3-4 min. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Stopniowo wsypujemy zmielone orzechy. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, kończąc suchymi. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej. Keksówkę o wym. 10×25 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.

ciasto-orzechowe  ciasto-orzechowe ciasto-orzechowe ciasto orzechowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto jest przepyszne

  2. zrobiłam w maszynie do chleba, wyszło przepyszne

  3. Pycha !

  4. Prosty przepis, proste ciasto, miła robótka,
    Zamiast cukru użyłem miodu bogatszy smak!?

  5. Pyszne Ciasto

  6. Czy zamiast mleka zwykłego można użyć roślinnego?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Zrobiłam wczoraj, wyszło pyszne. Dzięki za przepis!

  8. To ciasto jest rewelacyjne ! Smaczne, wilgotne u mnie co prawda o połowę mniej cukru ale takie właśnie smakuje mi najbardziej ❤Polecam!

  9. Pyszny. Dałam cukru 150 i jest ok. Rzeczywiście trzeba pilnować czasu pieczenia „do suchego patyczka” (ja wydłużyłam)

  10. Pyszne! Choć trochę zmodyfikowalam przygotowanie, bo nie lubię ucierać masła, więc ubiłam jajka i dodałam olej – wyszło i jest świetne:)) Dzięki!

  11. Pycha ! :)

    1. Przesliczne Ci wyszlo :)

    2. Dziękuję ! :) Uwielbiam ciasta w tej postaci :D

  12. Wygląda cudownie! :) Będę próbować. A ta keksowka jakie ma mieć wymiary? ;)

    1. Dziękuję juz dodałam wymiary :)

    2. Uwielbiam takie ciasta! Intensywne w smaku. Ciemna czekolada i orzechy sprawiają, że jest trochę podobne w smaku do moich ulubionych ferrero rocher :) Polecam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x