Znajdź swój przepis

Ciasto orzechowe

9 listopada, 2015

Ciasto orzechowe z tego przepisu jest niezwykle aromatyczne, przepełnione orzechami i bardzo proste w przygotowaniu. Orzechy laskowe, włoskie, migdały i nerkowca to właśnie takiej mieszanki użyłam do mojego ciasta orzechowego. Chociaż w oryginalnym przepisie był dodatek tylko laskowych dla mnie było to za mało. Smaki rożnych orzechów wspaniale się ze sobą łączyły, były bardziej aromatyczne i smak ciasta był pełniejszy.

Przepis na typowe ciasto ucierane zawsze wymaga, aby składniki były w podobnej temperaturze pokojowej i tej zasady trzymaj się przygotowując te ciasto.

Ciasto orzechowe jest idealne w czasie jesienno-zimowym i bardzo pasuje na świąteczny stół. Orzechy nadają mu ciemnej i intensywnej barwy. Natomiast polewa czekoladowa idealnie pasuje do orzechów. Użyłam gorzkiej czekolady ponieważ jest zdrowsza, ale mleczna będzie również pasowała.

Ciasto orzechowe jest słodkie, intensywne w zapachu i smaku, mocno orzechowe. Idealne do kawy lub herbaty. Najlepsze w smaku zaraz po upieczeniu lub dzień po.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.

ciasto-orzechowe

CIASTO ORZECHOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około 3-4 min. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Stopniowo wsypujemy zmielone orzechy. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, kończąc suchymi. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej. Keksówkę o wym. 10×25 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.

ciasto-orzechowe  ciasto-orzechowe

ciasto-orzechowe ciasto orzechowe

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Co to znaczy ciasto ucierane? Przepraszam ale nie wiem. Jak miksować kostkę masła? Jakiej końcówki miksera użyć?

    1. Miksujemy normalnymi widełkami miksera :) Ucieranie to zazwyczaj dodawanie do masła składników stąd nazwa :)

  2. Pan K-l-EKS says:

    Pozwoliłem dodać sobie dodatkowo łuskany słonecznik i wiórki kokosowe, a na koniec dodałem 5 łyżek cappuccino orzechowego. Do pieczenia dodałem dodatkowo tartą czekoladę na wierzch. Upieczonego kleksa odprawiłem skórką pomarańczową i tak wyszedł ,,PAN K-l-EKS,, Z Akademii Bladego Krzysztofa

  3. Czy zwykła mąkę można zastąpić pełnoziarnista?

    1. Niestety nigdy nie próbowałam na innej upiec :)

  4. Smaczne, łatwe i szybkie do wykonania.Orzechy, zwlaszcza wloskie, wymagają sporo cukru więc użyłam całej porcji. Natomiast 2 jajka w przepisie zastąpiłam aquafabą, która została mi z jakiegoś gotowania. Następnym razem poeksperymentuję z bananem i może dodatkiem wanilii. Fajny przepis!

  5. Polecam-ciasto przepyszne!!!

  6. Ciasto jest przepyszne

    1. ciasto dla kochanki says:

      to ciasto którego jeszcze nie jadłem. jutro kupię składniki Grzegorz

  7. zrobiłam w maszynie do chleba, wyszło przepyszne

  8. Pycha !

  9. Prosty przepis, proste ciasto, miła robótka,
    Zamiast cukru użyłem miodu bogatszy smak!?

  10. Pyszne Ciasto

    1. Spoko, proste, bardzo dobre ciasto.

  11. Czy zamiast mleka zwykłego można użyć roślinnego?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  12. Zrobiłam wczoraj, wyszło pyszne. Dzięki za przepis!

  13. To ciasto jest rewelacyjne ! Smaczne, wilgotne u mnie co prawda o połowę mniej cukru ale takie właśnie smakuje mi najbardziej ❤Polecam!

  14. Pyszny. Dałam cukru 150 i jest ok. Rzeczywiście trzeba pilnować czasu pieczenia „do suchego patyczka” (ja wydłużyłam)

  15. Pyszne! Choć trochę zmodyfikowalam przygotowanie, bo nie lubię ucierać masła, więc ubiłam jajka i dodałam olej – wyszło i jest świetne:)) Dzięki!

  16. Pycha ! :)

    1. Przesliczne Ci wyszlo :)

    2. Dziękuję ! :) Uwielbiam ciasta w tej postaci :D

  17. Wygląda cudownie! :) Będę próbować. A ta keksowka jakie ma mieć wymiary? ;)

    1. Dziękuję juz dodałam wymiary :)

    2. Uwielbiam takie ciasta! Intensywne w smaku. Ciemna czekolada i orzechy sprawiają, że jest trochę podobne w smaku do moich ulubionych ferrero rocher :) Polecam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij