Ciasto orzechowe z tego przepisu jest niezwykle aromatyczne, przepełnione orzechami i bardzo proste w przygotowaniu. Orzechy laskowe, włoskie, migdały i nerkowca to właśnie takiej mieszanki użyłam do mojego ciasta orzechowego. Chociaż w oryginalnym przepisie był dodatek tylko laskowych dla mnie było to za mało. Smaki rożnych orzechów wspaniale się ze sobą łączyły, były bardziej aromatyczne i smak ciasta był pełniejszy.
Przepis na typowe ciasto ucierane zawsze wymaga, aby składniki były w podobnej temperaturze pokojowej i tej zasady trzymaj się przygotowując te ciasto.
Ciasto orzechowe jest idealne w czasie jesienno-zimowym i bardzo pasuje na świąteczny stół. Orzechy nadają mu ciemnej i intensywnej barwy. Natomiast polewa czekoladowa idealnie pasuje do orzechów. Użyłam gorzkiej czekolady ponieważ jest zdrowsza, ale mleczna będzie również pasowała.
Ciasto orzechowe jest słodkie, intensywne w zapachu i smaku, mocno orzechowe. Idealne do kawy lub herbaty. Najlepsze w smaku zaraz po upieczeniu lub dzień po.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.
CIASTO ORZECHOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 200 g zmielonych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez około 3-4 min. Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Stopniowo wsypujemy zmielone orzechy. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem, kończąc suchymi. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej. Keksówkę o wym. 10×25 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia.
Co to znaczy ciasto ucierane? Przepraszam ale nie wiem. Jak miksować kostkę masła? Jakiej końcówki miksera użyć?
Miksujemy normalnymi widełkami miksera :) Ucieranie to zazwyczaj dodawanie do masła składników stąd nazwa :)
Pozwoliłem dodać sobie dodatkowo łuskany słonecznik i wiórki kokosowe, a na koniec dodałem 5 łyżek cappuccino orzechowego. Do pieczenia dodałem dodatkowo tartą czekoladę na wierzch. Upieczonego kleksa odprawiłem skórką pomarańczową i tak wyszedł ,,PAN K-l-EKS,, Z Akademii Bladego Krzysztofa
Czy zwykła mąkę można zastąpić pełnoziarnista?
Niestety nigdy nie próbowałam na innej upiec :)
Smaczne, łatwe i szybkie do wykonania.Orzechy, zwlaszcza wloskie, wymagają sporo cukru więc użyłam całej porcji. Natomiast 2 jajka w przepisie zastąpiłam aquafabą, która została mi z jakiegoś gotowania. Następnym razem poeksperymentuję z bananem i może dodatkiem wanilii. Fajny przepis!
Polecam-ciasto przepyszne!!!
Ciasto jest przepyszne
to ciasto którego jeszcze nie jadłem. jutro kupię składniki Grzegorz
zrobiłam w maszynie do chleba, wyszło przepyszne
Pycha !
Prosty przepis, proste ciasto, miła robótka,
Zamiast cukru użyłem miodu bogatszy smak!?
Pyszne Ciasto
Spoko, proste, bardzo dobre ciasto.
Czy zamiast mleka zwykłego można użyć roślinnego?
tak :)
Zrobiłam wczoraj, wyszło pyszne. Dzięki za przepis!
To ciasto jest rewelacyjne ! Smaczne, wilgotne u mnie co prawda o połowę mniej cukru ale takie właśnie smakuje mi najbardziej ❤Polecam!
Pyszny. Dałam cukru 150 i jest ok. Rzeczywiście trzeba pilnować czasu pieczenia „do suchego patyczka” (ja wydłużyłam)
Pyszne! Choć trochę zmodyfikowalam przygotowanie, bo nie lubię ucierać masła, więc ubiłam jajka i dodałam olej – wyszło i jest świetne:)) Dzięki!
Pycha ! :)
Przesliczne Ci wyszlo :)
Dziękuję ! :) Uwielbiam ciasta w tej postaci :D
Wygląda cudownie! :) Będę próbować. A ta keksowka jakie ma mieć wymiary? ;)
Dziękuję juz dodałam wymiary :)
Uwielbiam takie ciasta! Intensywne w smaku. Ciemna czekolada i orzechy sprawiają, że jest trochę podobne w smaku do moich ulubionych ferrero rocher :) Polecam!