Ciasto leśny mech z malinami zatopionymi w galaretce i kremem mascarpone. Wiosenne ciasto w intensywnym kolorze zielonym dzięki dodaniu świeżego szpinaku.
Ciasto jest tak bardzo intensywnie zielone dzięki zmiksowaniu świeżych liści szpinaku. Natomiast ciasto na mrożonym szpinaku będzie miało ciemniejszy kolor zielony.
Ciasto leśny mech możesz wykonać dla dzieci lub osób, które nie przepadają za szpinakiem. Na pewno nie wyczują jego smaku i zapachu. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie, ale także nie jest tak delikatne jak np. biszkopt. Doskonale nadaje się na bazę pod przeróżne warstwy.
W tej wersji ciasta dodałam galaretkę malinową i do środka maliny (jeśli nie ma jeszcze świeżych dodaj mrożone od razu do galaretki). Owoce doskonale pasują i ciasto nie jest mdłe. Krem mascarpone jest leciutki jak mgiełka i słodki. Na wierzch dodałam pokruszone ciasto szpinakowe i udekorowałam borówkami.
Pyszne i zarazem zdrowe ciasto, idealne w wiosenny lub letni czas.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy ze szpinakiem.
CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g świeżego szpinaku lub mrożonego
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
- 2 x galaretka malinowa
- 700 ml gorącej wody
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Szpinak
miksujemy
z
odrobiną
oleju
na
jednolitą
masę
(mrożony
lekko
odsączamy
z
nadmiaru
wody).
Mąkę
przesiewamy
z
proszkiem.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
olej
oraz
szpinak
i
miksujemy
na
niewielkich
obrotach.
Na
koniec
łączymy
z
przesianymi
składnikami
tylko
do
połączenia.
Wylewamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min.
do
lekkiego
zarumienienia
i
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
ścinamy
wierzch
ciasta.
Galaretki
zalewamy
gorąca
wodą
i
zostawiamy
do
lekkiego
stężenia.
Następnie
dodajemy
maliny
do
galaretki,
chwilkę
mieszamy
i
wykładamy
na
ciasto
szpinakowe.
Wkładamy
do
lodówki
na
czas
przygotowania
kremu.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
powoli
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
krem
na
galaretkę
i
oprószamy
kawałeczkami
ze
ściętego
wcześniej
ciasta.
Zostawiamy
w
lodówce
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Witaj, jakie byłyby proporcje ciasta na blaszkę 25×36? 1,5porcji może być za dużo, prawda?
wystarczy zwiekszyc skladniki tak o 1/3