Leciutkie, maślane ciasto ucierane z rabarbarem i malinami. Słodkie ciasto z lekko kwaśnymi owocami pod chrupiącą kruszonką, będzie idealnie do zabrania na majówkę.
Ciasto ucierane jest najlepsze zaraz po upieczeniu. Mięciutkie, puszyste i maślane ciasto z owocami, które świetnie nadaje się do zabrania na piknik, ogrodu lub spotkanie rodzinne.
Składniki na samo ciasto powinny być w temp. pokojowej. Natomiast składniki na kruszonkę zimne z lodówki.
Ucieramy dosyć długo masło z cukrem oraz po dodaniu jednego jajka. W ten sposób uzyskujemy jeszcze lżejszą i bardziej puszystą konsystencję ciasta.
Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami możesz wykonać również z innymi owocami np. rabarbarem i truskawkami lub brzoskwiniami.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z rabarbarem.
CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I MALINAMI
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 70 g masła lub margaryny, zimne
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 140 g mąki tortowej
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 230 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- ok. 1 szklanki malin, mrożonych lub świeżych
- 2 pokrojone łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę na kruszonkę przekładamy do miseczki razem z cukrami. Następnie dodajemy masło i palcami lub w malakserze rozdrabniamy, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Rabarbar pokrojony w nieduże plasterki obsypujemy łyżeczką cukru i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło razem z cukrami miksujemy przez około 5 minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy przez około 2-3 min. W 2-3 porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do tortownicy, następnie wykładamy maliny i rabarbar. Przykrywamy kruszonką i pieczemy w temp. 180 C przez około 45-55 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
![ciasto ucierane z rabarbarem](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2019/04/ciasto-ucierane-z-rabarbarem-6.jpg)
![ciasto ucierane z rabarbarem](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2019/04/ciasto-ucierane-z-rabarbarem-5.jpg)
Maliny rozmrozić czy nie trzeba ?
nie rozmrazamy :)
Czy zamiast malin można dać truskawki?
tak :)
Najlepsze ! :)