Leciutkie, maślane ciasto ucierane z rabarbarem i malinami. Słodkie ciasto z lekko kwaśnymi owocami pod chrupiącą kruszonką, będzie idealnie do zabrania na majówkę.
Ciasto ucierane jest najlepsze zaraz po upieczeniu. Mięciutkie, puszyste i maślane ciasto z owocami, które świetnie nadaje się do zabrania na piknik, ogrodu lub spotkanie rodzinne.
Składniki na samo ciasto powinny być w temp. pokojowej. Natomiast składniki na kruszonkę zimne z lodówki.
Ucieramy dosyć długo masło z cukrem oraz po dodaniu jednego jajka. W ten sposób uzyskujemy jeszcze lżejszą i bardziej puszystą konsystencję ciasta.
Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami możesz wykonać również z innymi owocami np. rabarbarem i truskawkami lub brzoskwiniami.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z rabarbarem.
CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I MALINAMI
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 70 g masła lub margaryny, zimne
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 140 g mąki tortowej
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 230 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- ok. 1 szklanki malin, mrożonych lub świeżych
- 2 pokrojone łodygi rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Tortownicę
o
śr.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Mąkę
na
kruszonkę
przekładamy
do
miseczki
razem
z
cukrami.
Następnie
dodajemy
masło
i
palcami
lub
w
malakserze
rozdrabniamy,
aż
powstaną
grudki.
Na
czas
przygotowania
ciasta
wkładamy
do
lodówki.
Rabarbar
pokrojony
w
nieduże
plasterki
obsypujemy
łyżeczką
cukru
i
odstawiamy.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Masło
razem
z
cukrami
miksujemy
przez
około
5
minut
na
tzw.
puch.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku
i
miksujemy
przez
około
2-3
min.
W
2-3
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Wykładamy
do
tortownicy,
następnie
wykładamy
maliny
i
rabarbar.
Przykrywamy
kruszonką
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
45-55
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
Maliny rozmrozić czy nie trzeba ?
nie rozmrazamy
Czy zamiast malin można dać truskawki?
tak
Najlepsze !