Znajdź swój przepis

Piernik czekoladowy

7 grudnia, 2021

Piernik czekoladowy z kremem czekoladowym i suszonymi śliwkami jest po prostu obłędny w smaku. Mocno korzenny, wilgotny i do tego nie jest za ciężki.

W środku przepyszny krem czekoladowy ze śliwkami, który idealnie współgra ze smakiem piernika. Całość oblana polewą czekoladową. Przepyszne ciasto, idealne na święta Bożego Narodzenia.

Piernik czekoladowy to mój hit. Do środka możesz dać również inny krem np. na bazie mleka w proszku lub grysikowy. Można go również przekroić na trzy części i dodać dwa kremy w różnych smakach.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.

piernik-czekoladowy

PIERNIK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

PIERNIK

  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej

KREM CZEKOLADOWY

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g suszonych śliwek

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 12 x 28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz roztopioną czekoladę. Dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i przekrajamy na dwie części. Czekoladę roztapiamy razem ze śmietanką na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojone drobno śliwki i wykładamy na jedną część piernika i przykrywamy drugą. Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch piernika i zostawiamy na ok. 30 minut do stężenia polewy.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Skorzystalam z przepisu i piernik jest przepyszny..Jest delikatny i czekoladowy.

  2. Czy piernik można zrobić 3 dni wczesniej?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Agnieszka says:

    Przetestowalam przepis w zeszły weekend, wyszło przepyszne :)

  4. Coś w tym przepisie jest nie tak z mąką, za mało

    1. aneta Autor says:

      Jest ok ???? dzięki takiej ilości mąki jest delikatny ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x