Ciasto truskawkowy puch to lekki deser bez pieczenia na bazie jogurtu, galaretek i truskawek. Pyszny, zdrowy i gotowy w kilka minut.
Ciasto będzie idealne na letnie spotkania w ogrodzie, grilla lub urodziny. Świetnie nadaje się na deser w upały, orzeźwiający i bez używania piekarnika.
Leciutkie jak puszek, słodkie z dużą ilością owoców sezonowych. Dół ciasta możesz wykonać z biszkoptów, zmielonych ciasteczek lub upiec biszkopt.
W sezonie na inne owoce np. maliny można przygotować deser w innym smaku.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI
CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH
SKŁADNIKI:
MASA TRUSKAWKOWA
- 400 g jogurtu greckiego
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 x galaretka truskawkowa
- 300 ml wrzątku
- ok. 200 g truskawek
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml wrzątku
- ok. 300 g truskawek
DODATKOWO
- paczka herbatników maślanych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy w rzędach herbatniki.
Galaretki na masę truskawkową zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dokładnie tak samo postępujemy z galaretką na wierzch (galaretka + 500 ml wrzątku).
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce jogurt oraz cały czas miksując wlewamy ostudzoną galaretkę. Do masy dodajemy kawałki truskawek i chwilkę mieszamy. Wykładamy masę na herbatniki i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na dosyć duże plasterki. Układamy na wierzchu tężejącej masy i łyżką wylewamy tężejąca galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.