Znajdź swój przepis

Ciasto truskawkowy puch

7 czerwca, 2024
REKLAMA:

Ciasto truskawkowy puch to lekki deser bez pieczenia na bazie jogurtu, galaretek i truskawek. Pyszny, zdrowy i gotowy w kilka minut.

Ciasto będzie idealne na letnie spotkania w ogrodzie, grilla lub urodziny. Świetnie nadaje się na deser w upały, orzeźwiający i bez używania piekarnika.

Leciutkie jak puszek, słodkie z dużą ilością owoców sezonowych. Dół ciasta możesz wykonać z biszkoptów, zmielonych ciasteczek lub upiec biszkopt.

W sezonie na inne owoce np. maliny można przygotować deser w innym smaku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI

MINI SERNICZKI W SZKLANKACH

truskawkowy puch

CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH

SKŁADNIKI:

MASA TRUSKAWKOWA

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 300 ml wrzątku
  • ok. 200 g truskawek

WARSTWA TRUSKAWKOWA

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml wrzątku
  • ok. 300 g truskawek

DODATKOWO

  • paczka herbatników maślanych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy w rzędach herbatniki.
Galaretki na masę truskawkową zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Dokładnie tak samo postępujemy z galaretką na wierzch (galaretka + 500 ml wrzątku).
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce jogurt oraz cały czas miksując wlewamy ostudzoną galaretkę. Do masy dodajemy kawałki truskawek i chwilkę mieszamy. Wykładamy masę na herbatniki i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na dosyć duże plasterki. Układamy na wierzchu tężejącej masy i łyżką wylewamy tężejąca galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.

truskawkowy puch
truskawkowy puch

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij