Drożdżówki z truskawkami i kruszonką to przepyszne letnie bułeczki. Niesamowicie puszyste z owocowym nadzieniem.
Drożdżówki możesz wykonać z truskawkami, malinami lub jagodami. Smaczne będą również z pokrojonymi brzoskwiniami. Do owoców, które mogą puścić dużo soku warto dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Bułeczki drożdżowe po upieczeniu są niesamowicie puszyste, lekkie i wilgotne, dzięki dodaniu do ciasta oleju. Smaczne są również kolejnego dnia.
Do środka dodajemy tyle owoców ile uda nam się włożyć. Uwielbiam kiedy czuć ciasto drożdżowe i dużo owoców. Kruszonka jest chrupiącą i pachnie wanilią podczas pieczenia.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
NOCNA DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI
CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 14 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 35 g drożdży świeżych
- 5 łyżek cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 50 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 80 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g zimnego masła
NADZIENIE
- ok. 400 g truskawek lub innych owoców
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy 4 łyżki cukru oraz sól. W ciepłym mleku (nie gorącym) mieszamy łyżkę cukru razem z suchymi lub świeżymi drożdżami. Zostawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewamy do mąki i dodajemy żółtka. Chwilkę mieszamy łyżką, następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając niewielkimi porcjami roztopione i ostudzone masło oraz olej. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Przykrywamy wierzch miski folią spożywczą i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kawałki zimnego masła i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Truskawki myjemy i kroimy na kawałeczki, obsypujemy cukrem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i chwilkę wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 12 lub 14 części. Jeden kawałek ciasta bierzemy i formujemy placek, nakładamy truskawki i zlepiamy brzegi ciasta formując bułeczki. Układamy łączeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak z każdym kawałkiem ciasta. Układamy w dosyć sporych odstępach od siebie. Gotowe zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką. Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia.


Pieczemy z termoobiegiem czy góra -dół? 😉
Góra – dół :)