Nocna drożdżówka z truskawkami, którą wykonujesz wieczorem i rano pieczesz. Mega prosty przepis dla zapracowanych osób. Drożdżówka wychodzi lekka i zarazem wilgotna.
Nocna drożdżówka z truskawkami jest o wiele prostsza w wykonaniu od tej tradycyjnej. Tutaj wystarczy przygotować składniki, zakryć na noc i zmiksować rano. Nie trzeba zagniatać ciasta.
Drożdżówkę możesz wykonać z truskawkami, malinami, jagodami lub porzeczkami. Właściwie możesz użyć większości owoców, które nie są zbyt ciężkie i nie puszczają za dużo soku.
Na wierzch dodałam chrupiącą kruszonkę, które po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Nocna drożdżówka z truskawkami jest najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
NOCNA DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g suchych
- 1 1/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 125 g masła, roztopionego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g masła, zimnego
DODATKOWO:
- ok. 400 g truskawek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Do dużej miski wsypujemy cukier, drożdże (świeże kruszymy), roztrzepane jajko z żółtkami, mleko, roztopione masło oraz sól. Nie mieszamy, jedynie zakrywamy wierzch miski folią spożywczą i odstawiamy. Kolejnego dnia dodajemy przesianą mąkę i miksujemy tylko do połączenia. Ponownie miskę zakrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrami i dodajemy kawałki zimnego masła. Szybko rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki i wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy 24×24 cm lub nieco większej (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Truskawki kroimy na nieduże kawałki i wykładamy na wierzch ciasta. Oprószamy kruszonką i zostawiamy pod przykryciem na 30 min. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
W komentarzach czytałam że zaczyn na noc wkładacie do lodówki. Zastanawiam się jak rano chcecie je zmiksować skoro masło stwardnieje? Czekacie aż zmięknie i wtedy miksujecie?
Miałam dzisiaj ten sam problem, kiedy rano walczyłam z zimnym masłem. Pomieszalam z mąką i dałam do ciepła, po pół godziny jeszcze raz przemieszałam. Wyszło rewelacyjne
Troche brakuje mi info czy piekarnik ma być zimny czy nagrzany? I co z termoobiegiem
Piekarnik ma być rozgrzany i pieczemy góra – dół :)
Dzień dobry! a czy mrożone truskawki się tutaj sprawdzą? czy trzeba je rozmrażać?
Nie rozmrażamy, truskawki dodajemy przed pieczeniem zamrożone.
PychotA
„Do dużej miski wsypujemy cukier, drożdże (świeże kruszymy), roztrzepane jajko z żółtkami, mleko, roztopione masło oraz sól. Nie mieszamy, jedynie zakrywamy wierzch miski folią spożywczą i odstawiamy” czy wtedy należy miskę odstawić na noc do lodówki czy po prostu na blat. Kiedyś robiłam takie ciasto gdzie właśnie wkładało się na całą noc
do lodówki :)
Rewelacyjny przepis!!! Mój numer jeden na ciasto drożdżowe. ☺ uwielbiam Pani blog❤
Próbowałam tego ciasta i muszę przyznać że jest super łatwe do zrobienia i w dodatku bardzo smaczne miałam tylko jeden problem nie wiedziałam czy mam. Zostawić miskę na blacie kuchennym czy wstawić do lodówki zdecydowałam się na opcję drugą czy dobrze może tak bo ciasto było super pozdrawiam będę próbować dalej
A czy z jabłkiem można
tak :)