Tort czekoladowy przekładany kremem truskawkowym na bazie serka typu ricotta oraz bitej śmietany. Biszkopt jest lekki i delikatny, a po skropieniu ponczem wilgotny ( w przypadku dzieci usunąć alkohol ). Krem jest słodki z niewielką nutą wyczuwalnej kwaśności truskawek. Doskonały na drugi dzień, podajemy prosto z lodówki. Doskonałym wykończeniem tortu może być polewa czekoladowa, ale wtedy należy zmniejszyć nasączenie wierzchniego blatu biszkoptowego. Cudowny na przeróżne okazje i bardzo prosty w wykonaniu. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki rumu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:
- 300 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 125 g serka np. ricotta
- 4 łyżek cukru pudru, czubatych
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z masą białkową. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie silikonowa ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 165 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Uwaga: ciasto sprawdzaj dopiero pod koniec czasu pieczenia, inaczej opadnie. Ostudzone ciasto z wierzchu wyrównujemy i przekrawamy na dwa blaty biszkoptowe.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy blenderem i mieszamy razem z serkiem. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Łączymy delikatnie z masą truskawkową i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu ( wszystkie składniki razem mieszamy ) i wylewamy krem truskawkowy. Na wierzch układamy drugi blat i bardzo delikatnie dociskamy, skrapiamy ponczem. Wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany płatkami czekolady i truskawkami. Smacznego.
Czy na tortownicę 28 podwoić składniki na biszkopt
Nie, wystarczy zwiększyć o 1/3 lub 1/2 składniki :)
Chciałabym zrobić ten tort wyższy. Utrzyma swoją formę jeśli biszkopt upiekę mniejszy w formie 20 cm i przeloze 2 razy?? Analogicznie podwoić składniki do masy truskawkowej???
Tak, powinno być w porządku :) masę truskawkową powiększałabym tak o 1/3 :)
Krem wyszedł mi strasznie rzadki i mimo trzymania go kilka godzin w lodówce nie chce stężeć ???? Dlaczego tak się stało? Da się go jeszcze uratować?
Torcik zrobiony w weekend i wyszedł smaczny ;) a kremu zrobiłam podwójną porcję, ponieważ szkoda było zmarnować mi składniki i połowa poszła do zjedzenia z waflami i też było pysznie :)
:) super
Czy zamiast ricotty może być mascarpone? W moim miasteczku nie ma ricotty ????
Jak najbardziej :)
A czy ten krem będzie pasował do tortu oreo bo uwielbiam tamtem biszkopt a chce coś odmienić żeby znowu nie robić oreo
Będzie pasował, ale dałabym zamiast truskawek maliny :)
super dziękuję za szybką odp. i podpowiedź :)
Zastanawiam się bo zazwyczaj w Twoich przepisach na biszkopt jest więcej jajek,a tu tylko 3, w sumie jest napisane , że duże więc może to wystarczy:))))?
Ten tort jest dosyć niski i przekrawamy go na dwie części dlatego z połowy składników jest zrobiony. Możesz oczywiście podwoić składniki i upiec większy :)