Piernik z jabłkami jest niesamowicie aromatyczny, wilgotny z dodatkiem rodzynek i orzechów. Przecier z jabłek doskonale go nawilża i jest zupełnie nie wyczuwalny. Nie trzeba w ten sposób dodawać dużej dawki masła lub oleju. Jeśli masz alergie pokarmowe możesz z przepisu wyłączyć jajko, a ciasto i tak ładnie wyrośnie. Piernik z jabłkami jest szybki i mięciutki, długo utrzymuje świeżość i jest pyszny.
Przecier z jabłek najlepiej wykonać samodzielnie. Kilka jabłek pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka. Gotować, aż będą miękkie i z masy odparuje woda. Miksuje ma jednolitą masę i gotowe. Szybko i prosto.
Do piernika możesz dodać swoje ulubione bakalie. Ja wykorzystała rodzynki i drobno posiekane orzechy włoskie. Natomiast również będzie dobra suszona żurawina, morela.
Piernik z jabłkami nie wymaga czekania, aż zmięknie i idealnie nadaje się do wypieku tuż przed świętami.
Piernik na wierzchu polałam czekoladową polewą i udekorowałam włoskimi orzechami. Natomiast jeśli lubisz np. piernik z lukrem możesz go spokojnie zastąpić. Jak dla mnie idealnie pasuje tutaj gorzka czekolada.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki świąteczne.
PIERNIK Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 1,5 szklanki przecieru z jabłek, gęsty*
- 120 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
- szczypta imbiru, mielonego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 100 g rodzynek
- ok. 50 g orzechów, posiekanych np. włoskich
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 70 g śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
* przecier możesz wykonać w domu, wystarczy 4-5 jabłek pokroić na kawałki i z odrobiną wody gotować do miękkości i odparowania wody, następnie zmiksować na jednolitą masę
* szklanka o pojemności 250 ml
Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, sól oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia składników i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z cynamonem, przyprawą do piernika, imbirem oraz sodą. Cały czas miksując dodajemy powoli suche składniki do przecieru. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Na koniec ciasto mieszamy z rodzynkami i orzechami.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy gotowe ciasto i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady chwilę czekamy i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Upieczone ciasto polewamy i zostawiamy do stężenia.

Piernik jest przepyszny. Robiłam tydzień temu i wyszedł wspaniały. Nawet moja wybredna córka jadła aż się jej uszy trzęsły ;)
Dlatego wczoraj zrobiłam drugi raz i ku mojemu zdziwieniu nie wyszedł. Po półtorej godziny pieczenia nadal był mokry w środku, nie dało się go dopiec i wyszedł nie jadalny zakalec :(
Zrobil
Czy piernik można upiec już teraz (ponad tydzień wcześniej) czy lepiej będzie gdy upiekę go tuż przed Wigilią ? :)
To nie jest piernik do tzw lezakowania najlepiej upiec go max 2 dni wczesniej
Czy dodawalas do ciasta kakao? Bo takie ciemnie Ci wyszło…
Nie dodawalam to tylko przyprawy :)
A u mnie wyszedł zakalec :(
Moze dodawalas skladniki o roznej temperaturze