Baranek /zajączek wielkanocny będzie świetnym pomysłem na świąteczny stół. Ciasto na bazie majonezu jest leciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i zupełnie nie czuć majonezu po upieczeniu. Baranek nie tylko będzie piękną dekoracją stołu, ale również może być świetnym pomysłem na prezent.
Konsystencja ciasta jest wilgotna, lekko piaskowa i delikatna. Wypiek spokojnie może być przechowywany kilka dni i nie traci smaku, dzięki temu, że dodany został majonez.
BARANEK /ZAJĄCZEK WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: przepis na dwie formy baranka i zajączka
wymiary foremek (wys. 15 – 19 cm, szer. 21 – 27 cm)
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 90 g Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Formę na baranka/ zająca smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą/ kaszką manną. Nadmiar strzepujemy, aby została lekka warstwa mąki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy przez ok. 8 – 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy majonez oraz sok z cytryny. Wprost do miski przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i chwilkę miksujemy na niskich obrotach. Ciasto wylewamy do połowy foremek lub nieco powyżej. Foremki wkładamy na dolny poziom piekarnika i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli wierzch wyrósł zbyt mocno lekko ścinamy. Delikatnie oklepujemy formę i wyciągamy. Wierzch baranka/zajączka możemy oprószyć cukrem pudrem.
Post sponsorowany
Witam gdzie kupie foremki
Na allegro :)