Znajdź swój przepis

Baranek/ zajączek wielkanocny

15 marca, 2024

Baranek /zajączek wielkanocny będzie świetnym pomysłem na świąteczny stół. Ciasto na bazie majonezu jest leciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Ciasto jest błyskawiczne w przygotowaniu i zupełnie nie czuć majonezu po upieczeniu. Baranek nie tylko będzie piękną dekoracją stołu, ale również może być świetnym pomysłem na prezent.

Konsystencja ciasta jest wilgotna, lekko piaskowa i delikatna. Wypiek spokojnie może być przechowywany kilka dni i nie traci smaku, dzięki temu, że dodany został majonez.

zajączek wielkanocny

BARANEK /ZAJĄCZEK WIELKANOCNY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: przepis na dwie formy baranka i zajączka
wymiary foremek (wys. 15 – 19 cm, szer. 21 – 27 cm)

  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 90 g Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 g mąki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Formę na baranka/ zająca smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą/ kaszką manną. Nadmiar strzepujemy, aby została lekka warstwa mąki.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy przez ok. 8 – 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy majonez oraz sok z cytryny. Wprost do miski przesiewamy mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i chwilkę miksujemy na niskich obrotach. Ciasto wylewamy do połowy foremek lub nieco powyżej. Foremki wkładamy na dolny poziom piekarnika i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli wierzch wyrósł zbyt mocno lekko ścinamy. Delikatnie oklepujemy formę i wyciągamy. Wierzch baranka/zajączka możemy oprószyć cukrem pudrem.

Post sponsorowany

zajączek wielkanocny
zajączek wielkanocny
zajączek wielkanocny

Dołącz do dyskusji

  1. ciotka751 says:

    Witam gdzie kupie foremki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x