Znajdź swój przepis

Babka na oleju

15 marca, 2017

Babka na oleju to najprostszy przepis na ciasto jakie znam. Bardzo delikatne, puszyste i lekkie jak puszek. W konsystencji przypomina nieco biszkopt, ale jest bardziej zwarty i wilgotny. Doskonała babka na Wielkanoc.

Babka jest bardzo puszysta i lekka dzięki bardzo dobremu ubiciu jajek z cukrem. Masa powinna być jasna, kremowa i nawet potroić swoją objętość. Ja miksowałam około 10-15 min.

Przepis na babkę na oleju jest doskonały dla osób, które są dopiero początkujące. Tego ciasta nie da się zepsuć. Pieczesz zawsze do suchego patyczka, w zależności od piekarnika czas może się nieco różnić.

Ja swoją babkę polałam polewą z dodatkiem esencji arakowej, którą uwielbiam z dzieciństwa. Równie dobrze możesz ją zastąpić np. sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii.

REKLAMA:

Babka na oleju szczelnie owinięta folią i schowana do lodówki spokojnie może leżeć nawet kilka dni i nie wysycha.

Doskonały przepis na babkę wielkanocną, którą możesz przewozić do rodziny lub upiec kilka dni wcześniej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka przepis

BABKA NA OLEJU

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 12 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA LUKIER:

REKLAMA:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki esencji np. arakowej lub ekstraktu z wanilii

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i naprzemiennie olej i mąkę w niedużych porcjach. Dodawanie składników należy skończyć mąką. Keksówkę o wym. 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy lukrem (wszystkie składniki mieszamy, aby postał dosyć gęsty lukier), zostawiamy na 15 min. do stężenia. Kroimy na kawałki.

babka przepis babka przepis

babka przepis babka przepis babka przepis babka przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Monica Z. says:

    Cudna baba! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij