Babka na oleju to najprostszy przepis na ciasto jakie znam. Bardzo delikatne, puszyste i lekkie jak puszek. W konsystencji przypomina nieco biszkopt, ale jest bardziej zwarty i wilgotny. Doskonała babka na Wielkanoc.
Babka jest bardzo puszysta i lekka dzięki bardzo dobremu ubiciu jajek z cukrem. Masa powinna być jasna, kremowa i nawet potroić swoją objętość. Ja miksowałam około 10-15 min.
Przepis na babkę na oleju jest doskonały dla osób, które są dopiero początkujące. Tego ciasta nie da się zepsuć. Pieczesz zawsze do suchego patyczka, w zależności od piekarnika czas może się nieco różnić.
Ja swoją babkę polałam polewą z dodatkiem esencji arakowej, którą uwielbiam z dzieciństwa. Równie dobrze możesz ją zastąpić np. sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii.
Babka na oleju szczelnie owinięta folią i schowana do lodówki spokojnie może leżeć nawet kilka dni i nie wysycha.
Doskonały przepis na babkę wielkanocną, którą możesz przewozić do rodziny lub upiec kilka dni wcześniej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA NA OLEJU
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 12 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 12 łyżek oleju np. rzepakowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki esencji np. arakowej lub ekstraktu z wanilii
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i naprzemiennie olej i mąkę w niedużych porcjach. Dodawanie składników należy skończyć mąką. Keksówkę o wym. 10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy lukrem (wszystkie składniki mieszamy, aby postał dosyć gęsty lukier), zostawiamy na 15 min. do stężenia. Kroimy na kawałki.
Cudna baba! :)