Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z brzoskwiniami

8 maja, 2013

Przyznaję szczerze i bez cienia wątpliwości, że jest to najsmaczniejszy sernik na zimno z brzoskwiniami jaki jadłam. Puszysty i lekki jak chmurka ze względu na dodanie ubitej piany z białek, a jednocześnie zwarty i nie rozpadający się. Zamiast brzoskwiń możemy dodać np. truskawki i zalać galaretką o tym samym smaku. Inwencja zależy od Waszego gustu. Moim zdaniem do tego przepisu i słodkiej masy serowej pasują idealne brzoskwinie.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 700 g gotowego sera mielonego ( dobrej jakości )
  • 80 g masła, temp. pokojowa
  • 120 g margaryny, temp. pokojowa
  • 20 g żelatyny w proszku
  • 3 jajka
  • 180 g cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • 1 duża puszka brzoskwiń ( ok. 870 g )
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych ( ok. 120 g )

Żelatynę mieszamy z 6 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na kilka minut, aby napęczniała. Po tym czasie dodajemy 6 łyżek gorącej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Masło, margarynę oraz cukier puder ucieramy na jasną i puszystą masę. Następnie po łyżce dodajemy ser, żółtka, ekstrakt z wanilii oraz na koniec nie przerywając ucierania żelatynę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej, aby była jak najbardziej puszysta. Tortownicę o śr. 25-26 cm wykładamy folią, na dnie układamy biszkopty i przykrywamy je masą serową. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę do stężenia.
Brzoskwinie odsączamy zachowując ok. 250 ml syropu. Kroimy w plasterki i układamy na serniku. Galaretkę rozpuszczamy z 150 ml gorącej wody. Następnie dodajemy 250 ml syropu z brzoskwiń i mieszamy. Galaretkę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki i co 5 min. zaglądamy czy już zaczyna gęstnieć. Tężejącą galaretką delikatnie zalewamy wierzch sernika z ułożonymi brzoskwiniami. Wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. A jeśli będę chciała zrobić ten sernik w blaszce 30×25 to składniki muszę podwoić, czy razy 1,5? :)

    1. Ilovebake says:

      Wystarczy podwoić lub nawet dodać tylko połowę więcej składników :)

  2. Sernik przepyszny wszyscy się zażądali. Polecam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij