Znajdź swój przepis

Ciasto kostka wiśniowa

22 stycznia, 2016

Ciasto kostka wiśniowa to bogaty w smaku deser. Kakaowy biszkopt, wiśniowa warstwa, krem śmietankowy oraz starta czekolada wraz z przybraniem żurawinowym. Ciasto jest zniewalająco pyszne i jednocześnie delikatne. Smaki z jednej strony są wyraziste, a z drugiej w połączeniu z kremem tworzą lekką strukturę.

Biszkopt kakaowy to tradycyjny przepis bez nowości. Jeśli lubisz możesz nasączyć biszkopt np. mocnym naparem herbacianym wymieszanym z odrobiną alkoholu. Ewentualnie wymieszać wiśniówkę z wodą i lekko nasączyć.

Warstwę wiśniową wykonałam w dosyć nietypowy sposób. Zamiast dodawać wiśnie mrożone zamieniłam je na dżem wiśniowy, który świetnie podkręcił smak. Jedną galaretkę dodałam wiśniową, a drugą z czarnej porzeczki. Wyszedł bardzo ciekawy i pyszny smak.

Krem to połączenie kremówki z mascarpone. Nie trzeba dodawać żelatyny, aby ją usztywnić wystarczy dobrze ubić masę.

REKLAMA:

Na wierzch dałam startą gorzką czekoladę oraz żurawinę, aby nadał lekkiej kwasowości.  Jeśli nie lubisz żurawiny możesz zastąpić ja wiśniami z zalewy lub suszonymi.

Ciasto wiśniowa kostka to fajny pomysł na Walentynki, ale nie tylko. Idealne dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem. Ciasto przepięknie wygląda i ma cudowny smak. Polecam wypróbować ten prosty przepis.

kostka-wiśniowa-3

CIASTO KOSTKA WIŚNIOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

SKŁADNIKI NA KREM:

REKLAMA:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy biszkopt i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Do tężejącej galaretki dodajemy dżem wiśniowy, mieszamy.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie (można lekko nasączyć mocną herbatą), wykładamy galaretkę. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksujemy na sztywny krem. Na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na biszkopt. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz żurawiną.

Wpis zawiera lokowanie produktu.

kostka-wiśniowa-4

Dołącz do dyskusji

  1. Czy w przepisie na biszkopt nie brakuje proszku do pieczenia lub sody?

    1. aneta Autor says:

      nie :) w tym wypadku nie dodajemy :)

  2. Czy zamiast dżemu można dać wiśnie z kompotu,jeśli tak to ile mniej więcej?

    1. aneta Autor says:

      Dodaj tak z 300 g

  3. Agnieszkaa says:

    Biszkopt przepyszny,galaretki idealne połączenie,polecam!

  4. Wyprowalam. Ciasto wyglada rewelacyjnie i rowniez tak smakuje:) bardzo proste w przygotowaniu i w miare szybkie. Chetnie skorzystam z kolejnych przepisow. Pozdrawiam:)

  5. Agnieszkaa says:

    jak forma będzie z 10 cm większa,to nic się nie stanie?

    1. Ilovebake says:

      Ciasto bedzie po prostu nizsze

  6. Wygląda bardzo efektownie :)

  7. Wygląda obłędnie ! Smakowity pomysł na ciasto ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij