Ciasto kostka wiśniowa to bogaty w smaku deser. Kakaowy biszkopt, wiśniowa warstwa, krem śmietankowy oraz starta czekolada wraz z przybraniem żurawinowym. Ciasto jest zniewalająco pyszne i jednocześnie delikatne. Smaki z jednej strony są wyraziste, a z drugiej w połączeniu z kremem tworzą lekką strukturę.
Biszkopt kakaowy to tradycyjny przepis bez nowości. Jeśli lubisz możesz nasączyć biszkopt np. mocnym naparem herbacianym wymieszanym z odrobiną alkoholu. Ewentualnie wymieszać wiśniówkę z wodą i lekko nasączyć.
Warstwę wiśniową wykonałam w dosyć nietypowy sposób. Zamiast dodawać wiśnie mrożone zamieniłam je na dżem wiśniowy, który świetnie podkręcił smak. Jedną galaretkę dodałam wiśniową, a drugą z czarnej porzeczki. Wyszedł bardzo ciekawy i pyszny smak.
Krem to połączenie kremówki z mascarpone. Nie trzeba dodawać żelatyny, aby ją usztywnić wystarczy dobrze ubić masę.
Na wierzch dałam startą gorzką czekoladę oraz żurawinę, aby nadał lekkiej kwasowości. Jeśli nie lubisz żurawiny możesz zastąpić ja wiśniami z zalewy lub suszonymi.
Ciasto wiśniowa kostka to fajny pomysł na Walentynki, ale nie tylko. Idealne dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem. Ciasto przepięknie wygląda i ma cudowny smak. Polecam wypróbować ten prosty przepis.
CIASTO KOSTKA WIŚNIOWA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- 1 galaretka smak czarna porzeczka Delecta
- 1 galaretka wiśniowa Delecta
- 700 ml gorącej wody
- 200 g dżemu wiśniowego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- starta gorzka czekolada
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy biszkopt i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Zostawiamy do wystudzenia. Do tężejącej galaretki dodajemy dżem wiśniowy, mieszamy.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie (można lekko nasączyć mocną herbatą), wykładamy galaretkę. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksujemy na sztywny krem. Na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na biszkopt. Wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz żurawiną.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Czy w przepisie na biszkopt nie brakuje proszku do pieczenia lub sody?
nie :) w tym wypadku nie dodajemy :)
Czy zamiast dżemu można dać wiśnie z kompotu,jeśli tak to ile mniej więcej?
Dodaj tak z 300 g
Biszkopt przepyszny,galaretki idealne połączenie,polecam!
Wyprowalam. Ciasto wyglada rewelacyjnie i rowniez tak smakuje:) bardzo proste w przygotowaniu i w miare szybkie. Chetnie skorzystam z kolejnych przepisow. Pozdrawiam:)
jak forma będzie z 10 cm większa,to nic się nie stanie?
Ciasto bedzie po prostu nizsze
Wygląda bardzo efektownie :)
Wygląda obłędnie ! Smakowity pomysł na ciasto ;)