Znajdź swój przepis

Tort orzechowy

13 listopada, 2015

Tort orzechowy na bazie biszkoptu orzechowego z kremem na maśle orzechowym przypominającym w smaku michałki, przełożony dżemem malinowym lub z czarnej porzeczki. Tort jest przepyszny w smaku, słodki, delikatny, mocno orzechowy i wilgotny. Jest to na pewno jeden z pyszniejszych tortów jakie do tej pory piekłam.

Do toru użyłam dosyć specyficznego połączenia orzechów: migdałów, nerkowca i ziemnych. Nadały mu cudownego smaku i aromatu.

Krem to połączenie kremówki, mascarpone i masła orzechowego. Wychodzi Nam bardzo smaczny krem o delikatne strukturze i smaku przypominającym cukierki michałki. Bardzo prosty w wykonaniu i nie ma mowy o zważeniu się lub złych proporcjach.

Dla nadania wyrazistości użyłam dżemu porzeczkowego, który miałam w domu, ale idealnie wkomponuje się tutaj także dżem malinowy. Biszkopt orzechowy lekko nasączamy, ale nie za dużo ponieważ dżem będzie jeszcze dodatkowo nawilżał Nam blaty.

Boki tortu udekorowałam posiekanymi drobno orzechami, natomiast wierzch spiralkami z roztopionej gorzkiej czekolady. Tort wygląda bajecznie i jeszcze lepiej smakuje.

Tort orzechowy polecam wykonać dzień wcześniej wtedy krem mocniej stężeje w lodówce i warstwy będą miały czas, aby się przegryźć, a ciasto będzie się ładniej kroiło.

U mnie w domu jest to jeden  z najbardziej lubianych tortów i po jednym kawałeczku stwierdziliśmy, że jest niesamowicie pyszny i bardzo dobrze skomponowany smakowo. Biszkopt orzechowy, krem orzechowy i boki z posiekanymi orzechami po prostu cudowna bomba orzechowa.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tory.

tort orzechowy

TORT ORZECHOWY

SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g zmielonych orzechów np. migdałów, nerkowca, ziemnych
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 450 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g masła orzechowego
  • 3 łyżki cukru pudru, czubate

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • DODATKOWO:
  • ok. 150 g dżemu malinowego lub porzeczkowego
  • ok. 150 g posiekanych orzechów np. migdałów, ziemnych, nerkowca
  • 50 g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do dobrze zmielonych orzechów i mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukier, cały czas miksując. Następnie po jednym żółtku, miksujemy tylko do połączenia. W kilku partiach dodajemy suche składniki i mieszamy dużą drewniana łyżką lub szpatułką. Mieszamy delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Wykładamy do tortownicy o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt studzimy w ciepłym piekarniku. Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.

Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek mascarpone. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce masło orzechowe i na koniec przesiany cukier puder.

Jeden blat biszkoptu układamy na patrze lub na dużym talerzu. Lekko nasączamy ponczem (wszystkie składniki na poncz mieszamy razem), smarujemy niewielką ilością dżemu. Wykładamy 1/3 kremu orzechowego. Układamy drugi blat biszkoptu i nasączamy. Smarujemy dżemem i kolejną częścią kremu. Powtarzamy ostatni raz te same czynności. Boki tortu dekorujemy drobno posiekanymi orzechami. Czekoladę przekładamy do woreczka foliowego. Zawijamy i wkładamy do gorącej wody, aż się roztopi. Róg woreczka lekko nacinamy i wyciskamy dowolne kształty na wierzch tortu. Tort wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

tort orzechowy tort orzechowy tort orzechowy tort orzechowy tort orzechowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pomocy nie wiem jak ja to zrobilam ale zwarzył mi się krem :-( , czy mogę go jeszcze uratować??

  2. Jak upiec biszkopt w termoobiegu? Ile °C i jaki czas ?

    1. Biszkopt najlepiej piec gora dol w temp. 175 C a czas pieczenia jest zależny od formy :)

  3. Czy mogą być zmielone orzechy włoskie?

    1. Tak :)

  4. Wyszedł mi mokry i trochę klejacy się do noża biszkopt. Co może być przyczyną?

  5. Dorota koszela says:

    Witam czy szklanka cukru to 250 g a pół szklanki mąki to 125 g?

    1. aneta Autor says:

      Proszę używać do odmierzania szklanki 250 ml :)

  6. Robiłam to ciasto na święta. Zamiast mąki tortowej dodałam mąki bezglutenowe ( kukurydziana, ziemniaczana). Wyszło b b dobre. Krem orzechowy przepyszny. W ogóle serdecznie dziękuję za tę stronę i przepisy bo są warte powtórzeń.:).

  7. Dodane gotowe masło orzechowe miało w masie słony posmak, gdyż zawiera w swoim składzie sól.

  8. A u mnie jednak masa się zważyła:( Szkoda bo jutro mają przyjść goście. CO mogłam zrobić źle?

  9. witam, czy masło orzechowe ma być te gładkie czy z kawałkami orzechów? pozdrawiam beata

    1. Ja dodawalam gladkie :)

  10. Czy masło orzechowe ma być słone?

    1. Ilovebake says:

      Moje nie bylo solone.

  11. Prosze o informacje czy ten tort mozna oblozyc masa cukrowa?

    1. Ilovebake says:

      Tak, ale wcześniej minimum kilka godzin trzeba go schłodzić.

  12. tutatj pani dala orzechy ziemnie zwykle nie solone ?

    1. Dawalam solone, ale u mnie najwiekszy procent stanowily migdaly pozniej nerkowce i najmniej dawalam ziemnych.

    2. aha to pani wszystkie rodzaje dawala tych orzechow

    3. robiłam taka mieszanke :)

  13. Witam,

    w przepisie na biszkopt nie widzę nic o proszku do pieczenia – nie dodajemy czy to jakieś przeoczenie?

    1. Z proszku możemy zrezygnować kiedy w biszkopcie jest mąka ziemniaczana :) nie ma bo tak ma być :D

    2. Hmm.. tego nie wiedziałam, więc dziękuję za podpowiedź. Za kilka dni będę mierzyć się z tym przepisem – mam nadzieję, że przypadnie do gustu teściom :)

  14. Witam autorkę przepisów, z góry chciałabym przekazać ogromne gratulacje, widać, że pieczenie to Twoja pasja i co ważniejsze-bardzo dobrze Ci wychodzi. :)
    Jednakże, mnie jako lingwistę bardzo boli nazwa strony. „I love bake”. Typowy polski skrót myślowy przetłumaczony słowo w słowo na angielski, co niestety, nijak ma się do gramatyki i poprawnej pisowni. „I love to bake”, jako kocham piec, bądź też „I love baking”, jako kocham pieczenie. Wiem, że może już za późno na takie spostrzeżenia, wszak strona funkcjonuje już 3 lata, ale to strasznie kłuje w oczy. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów!!! :)

  15. Coś wspaniałego. Jak tak poczytałam o tym torcie, to natychmiast zgłodniałam. Wygląda przecudownie i mogę sobie wyobrazić, że smakuje jeszcze lepiej. Świetny przepis :)

    1. Dziękuje :)

  16. Pani Aneto, czy do tego ciasta się nada cukier rafinowany? Wysłałam Męża do sklepu i przyniósł mi takowy? Może być czy nie ryzykować?

    1. Nigdy takiego nie stosowałam więc ciężko mi radzić :/ możesz próbować, ale czasami lepiej stawiać na pewne składniki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x