Znajdź swój przepis

Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady

28 maja, 2024
REKLAMA:

Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi. Mocno czekoladowe ciasteczka z chrupiącymi brzegami i wilgotnym środkiem.

Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Najsmaczniejsze będą na dobrej jakości kakao, czekoladzie i maśle. Brzegi są chrupiące, a środek nieco wilgotny.

Cudownie smakują z kawałeczkami orzechów i czekolady w środku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABECZKI BROWNIE Z OWOCAMI

CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ

MUFFINKI CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

ciastka czekoladowe

CIASTKA CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych
  • 160 g masła o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki śmietanki 12% lub mleka

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy i czekoladę siekamy na nieduże kawałki.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oraz dodajemy szczyptę soli i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Z ciasta formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy dłonią. Układamy w odstępach jeden obok drugiego. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Gorące chwilkę zostawiamy na blaszce do wystudzenia.

ciastka czekoladowe
ciastka czekoladowe
ciastka czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij