Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady i orzechami laskowymi. Mocno czekoladowe ciasteczka z chrupiącymi brzegami i wilgotnym środkiem.
Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Najsmaczniejsze będą na dobrej jakości kakao, czekoladzie i maśle. Brzegi są chrupiące, a środek nieco wilgotny.
Cudownie smakują z kawałeczkami orzechów i czekolady w środku.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ
CIASTKA CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3/4 szklanki orzechów laskowych
- 160 g masła o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 szklanki śmietanki 12% lub mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy i czekoladę siekamy na nieduże kawałki.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oraz dodajemy szczyptę soli i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Z ciasta formujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy dłonią. Układamy w odstępach jeden obok drugiego. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Gorące chwilkę zostawiamy na blaszce do wystudzenia.