Znajdź swój przepis

Racuchy z jabłkami i bananami

9 czerwca, 2015

Jakiś czas temu moja czytelniczka podsunęła mi pomysł na racuchy z jabłkami i bananami. Przyznaję, że na początku się skrzywiłam bo jak dodawać banana do racuchów drożdżowych, skoro zazwyczaj dodaje się jabłka. I jaki będzie smak? Odpowiem Ci jedno: są cudowne, smaczne i przepyszne. Koniecznie trzeba je podawać gorące wtedy banan ma swój aromat i jest słodki. Racuchy z jabłkami i bananem to połączenie, które nie jest mdłe i świetnie sprawdza się w smaku.

Podczas smażenia racuchów może się zdarzyć, że banan będzie przyklejał się do patelni. Najlepiej jeśli go dodajemy na jedną stronę wcisnąć je lekko w ciasto lub dodać po prostu do ciasta i wtedy będzie wymieszany.

Jabłka dodałam tarte na tarce o dużych oczkach, ale spokojnie możesz je drobno pokroić. Odrobina cynamonu fajnie podkręca aromat racuszków.

Z tego przepisu wyszły mi duże i pulchne racuchy drożdżowe (ok. 1 duży talerz), możesz także wykonać mniejsze wtedy wyjdzie Ci ich więcej.

REKLAMA:

Ciasto na racuchy możesz też wykonać wieczorem i na noc wstawić do lodówki, rano po prostu usmażyć. Rewelacyjny sposób na to, aby rano mieć pyszne śniadanie i gorące placki.

Racuchy koniecznie podawaj z cukrem pudrem, który możesz wzbogacić cukrem waniliowym. Nie polecam ich z żadnym dżemem, po prostu smakują rewelacyjnie samodzielnie podawane.

Dla osób, które nie są przekonane do racuchów z jabłkami i bananami mogę jedynie polecić, aby się nie zastanawiały. Trzeba próbować nowych smaków, aby przekonać się czy coś jest dobre, a te racuchy są rewelacyjne. Dziękuję osobie, która mi je poleciła. Pozdrawiam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na racuchy, placki, naleśniki i pancakes.

racuchy z jabłkami i bananem

RACUCHY Z JABŁKAMI I BANANEM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA RACUCHY:

REKLAMA:

ILOŚĆ: 1 duży talerz racuchów

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko

DODATKOWO:

  • 1 banan
  • 1 jabłko, średnie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do oprószenia wierzchu

RACUCHY ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:

Świeże drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka. Oprószamy łyżką mąki i odstawiamy na 15 min. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zaczyn z drożdży, resztę mleka, cynamon i jajko. Mieszamy łyżką lub trzepaczką.

RACUCHY Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:

Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukry, suche drożdże, jajko, cynamom i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy łyżką lub trzepaczką.

—————

Ciasto owijamy folią lub okrywamy ściereczką, przekładamy w ciepłe miejsce i zostawiamy na ok. 1,5 godz do wyrośnięcia. Jabłko ścieramy na tarce, banana kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do wyrośniętego ciasta na wierzch wykładamy starte jabłko, bez mieszania. Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy olej, nakładamy dużą łyżką ciasto (można wcześniej zanurzyć w wodzie, aby ciasto nie przywierało). Wielkość racuchów zależy od ciebie ja nakładałam jeszcze większą łyżką od tej do zupy. Smażymy z jednej strony na lekko złoty kolor, na wierzchu drugiej strony racuszka nakładamy po 2-3 plasterki banana i lekko przyciskamy. Przewracamy na drugą stronę i smażymy na lekko złoty kolor. Podajemy gorące i oprószone cukrem pudrem.

acuchy z jabłkami i bananem  acuchy z jabłkami i bananem

  acuchy z jabłkami i bananem acuchy z jabłkami i bananem

Dołącz do dyskusji

  1. nietylkopasta says:

    uwielbiam racuchy, choć nie z bananami bo… od dziecka bananów nie jadam. Jakoś nie mój smak. ale banany można zastąpić innymi owocami i racuchy są tak samo pyszne :)

  2. Dorota ?. says:

    Wyszły super puszyste. Z pewnością jesteś dla mnie autorytetem w dziedzinie racuchów ;)

    1. Ilovebake says:

      :) hihi chyba czesciej zaczne je robic szkoda ze nie widzialam jak Ci wyszły :) dziękuję, ze skorzystalas z przepisu

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij