Wafle z mlekiem w proszku to przepyszny i bardzo prosty deser. Masa do wafli jest szybka w wykonaniu i właściwie można do niej dodać ulubione bakalie. Wafle uwielbiają dzieci, ale nie tylko. Pokrojone wafelki możemy polać gorzką czekoladą, aby jeszcze bardzie urozmaicić ich pyszny smak.
Wafle są słodkie z wyczuwalnym mlecznym smakiem. Ja do masy dodałam zmielone orzechy włoskie oraz pokruszone herbatniki maślane. Natomiast do środka możesz dodać np. suszone owoce, kawałki czekolady lub inne zmielone orzechy.
Wafle z mlekiem w proszku to idealne rozwiązanie na szybki deser dla dzieci, dorosłych lub na przeróżne okazje. Uwielbiam ich smak i na pewno będę je robiła częściej. Według mnie jest to najlepszy przepis na wafle przekładane. Masa do wafli natomiast jest doskonała w smaku, mleczna i mocno słodka.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wafle.
REKLAMA:
WAFLE Z MLEKIEM W PROSZKU
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 250 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka w proszku, pełnego
- 50 g gorzkiej czekolady
- ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów ziemnych
- ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników
DODATKOWO:
- 2 płaty wafli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Masło, mleko, cukier oraz czekoladę przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż składniki się ze sobą połączą. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku w kilku porcjach. Po dodaniu dokładnie miksujemy lub mieszamy szybko trzepaczką. Na koniec wsypujemy orzechy oraz herbatniki i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy na wafel i rozprowadzamy równomiernie zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Przykrywamy drugim waflem i lekko dociskamy. Owijamy dokładnie folią aluminiowa i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy na kawałki.
Cześć! Czy masa wyjdzie również z mleka odtłuszczonego?
raczej nie polecam :)
Witam, czy orzeszki mają być solone czy nie? I jeszcze jedno pytanie czy 3 szklanki mleka w proszku to wyjdzie więcej niż jedno opakowanie bo nie potrafię oszacować. Dziękuję
Ja dodałam niesolone i opakowanie 500 g takie duże powinno wystarczyc :)
dziękuje bardzo:)
Co za smak ???????????????? przepyszny,tego właśnie szukałam ???? dziękuję za ten przepis ☺
Uwielbiam takie domowe wafle :)
I love.. eat it :D
przy podobnych przepisach wafle wychodzą mi miękkie i takie ciapowate. kwestia wafli czy mokrej masy? a może jak nie będę niczym zawijać, to się nie rozciapciają?
będę wdzięczna za uwagi!
Na pewno zależy od wilgotności masy. Moja od początku była gęsta i od razu włożyłam je do lodówki wtedy masa jeszcze bardziej zastyga i wafle nie pochłaniają wilgoci.
Bardzo dziękuje! Spróbuje jeszcze raz :) to chyba jedyna rzecz, która nigdy mi w kuchni nie wychodzi.
nie przekładaj ciepłą masą wafli, tylko zimną – wtedy będzie ok.