Znajdź swój przepis

Makowiec z lekką budyniową pianką

19 grudnia, 2022

Makowiec z lekką budyniową pianką na kruchym cieście. Przepis prosty w wykonaniu z dużą ilością masy makowej oraz pyszną, leciutką pianką o śmietankowym smaku.

Kruche ciasto dzielimy na dwie części, aby można było wyłożyć dół blaszki oraz zetrzeć na tarce na wierzch pianki. Ciasto tworzy kruchą skorupkę otaczającą środek ciasta.

Warstwa makowa nie tylko jest duża, ale także wilgotna i wypełniona bakaliami. Cudownie pachnie i na pewno dla fanów makowca będzie to ciasto smakowało.

Pianka budyniowa fajnie smakuje w połączeniu z makiem i ciastem kruchym. Jest delikatna, leciutka i puszysta.

REKLAMA:

Makowiec z lekką budyniową pianką smakował całej naszej rodzinie.

 TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

Makowiec

MAKOWIEC Z LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka, duże
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

REKLAMA:
  • 400 g maku
  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g miodu, płynnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub rumu
  • dowolna ilość bakalii (siekane orzechy, rodzynki, żurawina)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 4 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budynie śmietankowe, proszek
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz zimne masło i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite. Dzielimy na dwie części, jedna nieco większą pd drugiej. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem wylepiamy dno foremki. Owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie podpiekamy spód w temp. 180 C przez około 15 min. do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru płynu i trzykrotnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po łyżce zmielonego maku i miodu, cały czas miksujemy na małych obrotach miksera. Następnie dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę, kakao oraz ekstrakt migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą makową. Na koniec dodajemy bakalie.
Białka o temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, przesiany proszek budyniowy oraz niewielkim strumieniem olej.
Podpieczony blat oprószamy 2 łyżkami kaszy manny, wykładamy masę makową. Następnie wykładamy budyniową piankę oraz ścieramy na tarce wcześniej zamrożone ciasto.
Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. Jeśli wierzch będzie zbyt mocno przypieczony można go zakryć folią aluminiowa i piec do końca.

Masę makową możesz zastąpić gotową masą (dodajemy około 1 1/2 dużej puszki). Odsączamy ją z nadmiaru płynu. Proces mielenia maku możesz zastąpić kupionym makiem już zmielonym. Postępujesz dokładnie jak w przepisie pomijając jedynie mielenie.

Makowiec z lekką budyniową pianką Makowiec z lekką budyniową pianką-1

Dołącz do dyskusji

  1. Czy może być gotowa masa makowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij