Znajdź swój przepis

Ciastka czekoladowe bezglutenowe

11 września, 2015

Ciastka czekoladowe bezglutenowe z tego przepisu są po prostu przepyszne i wyjątkowe w smaku. Wewnątrz ciastka są miękkie, wilgotne i lekko ciągnące. Natomiast na zewnątrz mają lekko chrupiącą skórkę. Bardzo mocno czekoladowe, zamiast mąki zamiennie dodałam kakao. Warto używać kakao dobrej jakości wtedy uzyskamy lepszy smak ciasteczek. Dodatek kropelek czekoladowym sprawia, że są jeszcze lepsze w smaku i cudownie rozpływają się w ustach.

Ciastka czekoladowe bezglutenowe to świetny sposób na wykorzystanie białek, które tutaj tworzą swego rodzaju nawilżenie i nie ma potrzeby dodawania wody, mleka lub masła. Sprawdzą się dla osób z nietolerancją pokarmową.

Ciasteczka możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do 3 dni, ale uwierz mi są tak smaczne, że nie będziesz musiała martwić się o to, że będą za długo leżeć.

Ciasteczka są słodkie i jeśli chcesz spokojnie możesz zmniejszyć cukier do 1 szklanki. Nie używaj do tego przepisu cukru granulowanego, ponieważ będą się rozwarstwiać.

REKLAMA:

Ciastka czekoladowe bezglutenowe i to, że są bez maki nie znaczenia. Nie czuć że są bez dodatku masła i mleka. Są rewelacyjne i każdemu polecam wypróbować. Uwielbiam je i na pewno jeszcze nie raz je wykonam.

ciastka czekoladowe bezglutenowe

CIASTKA CZEKOLADOWE BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek

  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka kakao
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki chipsów czekoladowych / kropelek
  • szczypta soli

Cukier puder przesiewamy z kakao. Dodajemy sól, wanilię oraz białka. Miksujemy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy chipsy czekoladowe i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy po łyżce ciasta w dosyć dużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min, aż do momentu kiedy wierzch ciasteczek będzie lekko popękany.

ciastka czekoladowe bezglutenoweciastka czekoladowe bezglutenowe

ciastka czekoladowe bezglutenowe

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Ciastka bezglutenowe robiłam na szybciocha ale wyszly bez problemu slodkie i aromatyczne oczywiscie wszystkim smakowaly!

  2. Zastanawiam sie czy przepis jest ok, bez maki? Nie trzeba ubijac bialek??

    1. Nie dodajemy maki, a tylko kakao :) nie ubijamy białek absolutnie. Ciastka trochę przypominają brownie są cudownie i nawet lepsze od tych tradycyjnych, ale to już moje zdanie :) mi bardzo smakowały polecam wypróbuj :)

    2. ok, zaryzykuję:) mam tylko pyt. mam dwa białka, czy mogę dać te dwa i zmniejszyć odpowiednio resztę składników?

    3. Tak, dużo zależy też wielkości białek. Ciasto nie może być za bardzo płynne, ale też nie mocno gęste :) Piecz je, aż skórka zacznie lekko pękąć na wierzchu

  3. piękne ciastka i na pewno pyszne.. mocno czekoladowe i ciągnące. super!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij