Ciasto niebo w gębie to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej oraz kremu orzechowego. Wersja troszeczkę zmieniona od oryginału, nieco lżejsza i delikatniejsza.
Spód z kruchego ciasta, następnie warstwa z jabłek i galaretki cytrynowej. Do tego warstwa z orzechów włoskich i kremówki. Wierzch z herbatników i polewy czekoladowej.
Przepyszne ciasto w jesiennym klimacie o dosyć wyrazistych warstwach.
W oryginalnym przepisie były dwa przełożenia z kruchego ciasta oraz krem na bazie masła. U mnie wersja troszeczkę inna i lekko odchudzona.
Ciasto niebo w gębie rewelacyjnie smakuje i połączenie jabłek oraz orzechów włoskich jest super smaczne. Najlepsze następnego dnia po kilkugodzinnym schłodzeniu, kiedy warstwy stężeją i smaki się ze sobą scalą.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
CIASTO NIEBO W GĘBIE
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g masła lub margaryny, zimnej
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 800 g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 150 g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki mleka w proszku
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 paczka herbatników maślanych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na ok.1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy lub pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Przekładamy do formy i wycinamy zbyt dużą ilość ciasta. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny i cukier i dusimy przez około 5 min. Następnie dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, tężejącą masę wykładamy na kruche ciasto. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Orzechy dokładnie mielimy. Zalewamy mlekiem i gotujemy, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do przestudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce masę orzechową, cukier puder, mleko w proszku oraz powoli wlewamy żelatynę. Masę wykładamy na jabłka i układamy herbatniki jeden obok drugiego. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałeczki czekolady. Mieszamy do połączenia i jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Galaretkę do jabłek sypać na sucho ?
tak i mieszamy do rozpuszczenia
Orzechy zmielone należy zalać gorącym mlekiem i odstawić. Tylko wtedy masa nabiera smaku orzechowego..
Później po wystudzeniu zgęstniałej masy ubijać ją z masłem.
polecam
A ile masła by pani dodała, gdyż w przepisie go nie ma ????
Ciasto pycha! Na pewno będzie u mnie częstym gościem ???? polecam!!!
U mnie to samo. Orzechy odparowane, suche. Wsypywałam je powoli do bardzo dobrze ubitej śmietany, aż do momentu…. kiedy wszystko zamieniło sie w bajoro???? nie mam pojecia w czym tkwi problem.
moze kwestia masła?
Nie powinno być ,,bajoro”, ponieważ masa miała odparować i wystygnąć, a dodatkowo należało dać żelatynę. Nie piekłam tego ciasta, ale przepis i proporcje wydają się logiczne.
Ehhh robię robię kurcze nie mam mleka w proszku :)
To zrób bez :)
Co zrobić wlasnie jak masa zrobiła się rzadka?
jaka masa dokładnie?
Czy to ciasto zrobię w większej blasze na 25+35 to muszę zwiększyć proporcje składników?
Tak, wystarczy zwiększyć o 1/3 składniki
U mnie masa zrobiła się rzadka przed dodaniem żelatyny. Orzechy były bardzo gęste i zimne.
Witam, nie wiem dlaczego ale w warstwie orzechowej po dolaniu żelantyny masa zrobiła się bardzo rzadka. Czy może za słabo odparowałm płyn z orzechów czy może to inna przyczyna?
Masa z orzechów powinna być odparowana, a zazwyczaj chodzi o różnicę temperatów lub zbyt szybkie wlewanie do ubitej śmietany :)