Pyszne wielowarstwowe ciasto hawanka na kakaowym biszkopcie z kremem czekoladowym, przełożeniem z herbatników i kajmaku oraz kremem śmietankowym. Całość oprószona startą gorzką czekoladą. Rewelacyjny deser na przeróżne okazje.
Ciasto o bogatym, kremowym smaku i intensywnym posmaku czekolady, kajmaku i dżemu porzeczkowego. Wszystkie warstwy doskonale do siebie pasują i uzupełniają.
Najlepsze po kilku godzinnym chłodzeniu w lodówce, kiedy herbatniki zmiękną i ładnie dadzą się pokroić.
Ciasto Hawanka na pewno będzie smakowało fanom deserów kremowych i słodkich. Jeden kawałek to konkretna porcja słodyczy.
Dżem porzeczkowy fajnie kontrastuje z kremami i nadaje orzeźwienia oraz doskonale pasuje do masy kajmakowej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO HAWANKA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżeczki cukru
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, małego
- 200 g masy kajmakowej
- opakowanie herbatników maślanych i kakaowych
- starta gorzka czekolada do oprószenia
1 szklanka o pojemności 250 ml
* żelatynę możesz zastąpić 250 g serka mascarpone i zmiksować z kremówką
Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobna smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyciągami i zostawiamy do wystudzenia. Następnie nasączamy naparem z kawy (ostudzonym) i smarujemy dżemem.
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę. Ponownie przekładamy na nieduży ogień i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, następnie po łyżce dodajemy budyń o temp. pokojowej i nutellę. Gotowy wykładamy na biszkopt i przykrywamy jasnymi herbatnikami. Smarujemy lekko ciepłą masą kajmakową (można podgrzać puszkę w rondelku z gorącą wodą) i przykrywamy herbatnikami kakaowymi. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na herbatniki i oprószamy startą czekoladą. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ja robiłam to ciasto i jest jak dla mnie mega mega słodkie a wszystko przez kajmak . Ale pyszne ja jeszcze posyłam białą czekoladą żeby ładniej wyglądało . Wszystko inne nie jest słodkie ale całą robotę robi kajmak ????
Wystarczy kajmak zmiksować z masłem i problem znika. Dodatkowo jest miła, kremowa warstwa
Ile dodać masła do kajmaku?
Witam. Chciałabym wypróbować przepis ale na większą blachę. Wystarczy jak podwoje składniki na biszkopt ?
Czy z kremami zrobić podobnie?
Tak :)