Przepyszny przepis na śmietankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Lekkie, wilgotne z soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką na wierzchu.
W sezonie na śliwki przepis jest idealny do wykonania w dosłownie kilka chwil.
Bardzo prosty przepis sprawia, że poradzi sobie z nim osoba, która mało piecze lub ma mało czasu.
Ciasto na bazie kwaśnej śmietany, która nadaje wilgotności i specyficznego posmaku, który super komponuje się ze śliwkami i kruszonką.
Śmietankowe ciasto ze śliwkami to jeden z tych przepisów, które sprawdzi się doskonale do kawy lub herbaty w letnie spotkania.
ŚMIETANKOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny, zimnej
- 100 g cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 400 – 500 g śliwek np. węgierek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na samo ciasto (oprócz kruszonki) powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę na kruszonkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i dokładnie siekamy nożem. Następnie palcami wyrabiamy, aż powstaną grudki. Wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku, wanilię oraz śmietanę. W trzech partiach dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką lub rózgą. Wykładamy do formy i układamy kawałki śliwek. Oprószamy kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Jaka konsystencja powinna wyjść przed pieczeniem ? Gęsta płynna czy stała coś jak na kruche ? Chyba gdzieś zrobiłam błąd …
Niezbyt płynna, ale nie mocno zbita :)
Dzisiaj piekłam :) przepyszne ciasto, śmietankowe i miękkie z maślana kruszonką :) super
Czy zamiast śmietany 18 można użyć 36? Mam akurat na stanie w lodowce i szukam na nią pomysłu :)
tak :) musi być tylko kwaśna :)
Jak studzić ciasto po upieczeniu , aby nie opadało ? Zdarza mi się , że nawet przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach ciasto opada i robi się zakalec .
Samo studzenie nie jest tak ważne, może po prostu ciasto nie jest dopieczone?
Czy mogę użyć mrożonych śliwek ?
tak :)
Przepis godny polecenia, ciasto pyszne, a sposób przygotowania nie jest skomplikowany. Jak ktoś ma w lodówce za dużo śmietany i nie wie co z nią zrobić, to ten przepis jest super. Wykonałam całość w robocie planetarnym, regulując tylko obroty, wg zaleceń w przepisie i udało się.
Witam, w składnikach na ciasto nie ma dodatku tłuszczu,śmietana go całkowicie zastępuje?
Tak :)
Piekłam i powiem szczerze, że tak maślanego w smaku placka jeszcze nie jadła. Jest genialny. Śliwki w połączeniu z tym ciastem i kruszonką smakują nieziemsko. Gdyby nie mąż to pewnie bym sama zjadła całą blachę.
Witam. Czy piekąc w okrągłej blaszce 28 trzeva zmienić proporcje albo czas pieczenia? Pycha ciasto :)
Możesz zmniejszyć o 1/4 :)
Można zamiast śmietany dać jogurt naturalny?
Przepis na jogurtowe ciasto znajdziesz na blogu :)