Przepyszny przepis na śmietankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Lekkie, wilgotne z soczystymi owocami i chrupiącą kruszonką na wierzchu.
W sezonie na śliwki przepis jest idealny do wykonania w dosłownie kilka chwil.
Bardzo prosty przepis sprawia, że poradzi sobie z nim osoba, która mało piecze lub ma mało czasu.
Ciasto na bazie kwaśnej śmietany, która nadaje wilgotności i specyficznego posmaku, który super komponuje się ze śliwkami i kruszonką.
Śmietankowe ciasto ze śliwkami to jeden z tych przepisów, które sprawdzi się doskonale do kawy lub herbaty w letnie spotkania.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.
ŚMIETANKOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 200 g mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny, zimnej
- 100 g cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 400-500 g śliwek np. węgierek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na samo ciasto (oprócz kruszonki) powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę na kruszonkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i dokładnie siekamy nożem. Następnie palcami wyrabiamy, aż powstaną grudki. Wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy w kilku niedużych porcjach cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku, wanilię oraz śmietanę. W trzech partiach dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką lub rózgą. Wykładamy do formy i układamy kawałki śliwek. Oprószamy kruszonką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Czy mogę użyć mrożonych śliwek ?
tak