Znajdź swój przepis

Ciasto poduszkowiec

28 stycznia, 2019

Ciasto poduszkowiec to połączenie ciasta czekoladowego i sernika. Fikuśny kształt poduszeczek uzyskujemy wyciskając z woreczka masę serową, która podczas pieczenia opada i unosi ciasto czekoladowe tworząc tzw. poduszeczki.

Ciasto czekoladowe jest wilgotne, mięsiste i mocno czekoladowe. Masa serowa jest leciutka i słodka.

Ciasto poduszkowiec pomimo, iż może wydawać się dosyć skomplikowane jest dziecinnie proste. Wylewamy warstwą czekoladową i wyciskamy masę serową tworząc kratkę.

Przepis nie wymaga zbyt dużo pracy, a wygląda niezwykle efektownie. Spokojnie może postać 2-3 dni i nie traci na smaku.

REKLAMA:

Ciasto poduszkowiec jest znane i lubiane, na pewno będzie smakowało dla osób, które uwielbiają czekoladę i ser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto poduszkowiec

CIASTO PODUSZKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 220 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g twarogu zmielonego np. z wiaderka
  • 1 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz kakao do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy wodę oraz olej i płynną gorzką czekoladę. Na koniec wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i wyrównujemy.
Twaróg w temp. pokojowej mieszamy razem z budyniem i cukrami. Następnie przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką lub do woreczka foliowego i nacinamy koniec. Wyciskamy pionowe pasy i następnie poziome tworząc kratkę. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka.

ciasto poduszkowiec ciasto poduszkowiec

 ciasto poduszkowiec

Dołącz do dyskusji

  1. Witam Ciasto pyszne, tylko nie wiem dlaczego masa serowa wpadła mi na dół :)

  2. Kurcze, zawsze boje się ciast gdzie bialek nie oddziela się od żółtek. ….tylko w całości. ..

    1. Ilovebake says:

      Tutaj mamy dodane spulchniacze więc się nie martw, że coś nie wyjdzie :)

  3. Konesso P. says:

    Połączenie sernika z czekoladą to istna bomba smaku! Kochamy takie połączenia :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij