Znajdź swój przepis

Szarlotka królewska

8 października, 2015

Cudowna szarlotka królewska na biszkopcie z warstwą jabłek w galaretce oraz bitą śmietaną. Jest to jedna z najdelikatniejszych szarlotek jakie robiłam i jedna z pyszniejszych. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i rewelacyjnie wygląda. Szarlotka nie jest przesłodzona, a warstwy świetnie ze sobą współgrają.

Pamiętaj, aby galaretka była już mocno tężejąca i dopiero wykładaj ją na biszkopt. Unikniesz wtedy wsiąknięcia jej w ciasto. Nawet mocno ścinająca galaretka nawilża biszkopt więc nie ma potrzeby nasączania. Ja do ciasta dodałam 5 dużych jabłek o niezbyt kwaśnym smaku, ale możesz dodać więcej.

Jabłka starte na tarce fajnie smakują w połączeniu z galaretką i czuć ich smak.

Na wierzch bitej śmietany możesz dodać niewielką ilość wiórków kokosowych, prażonych migdałów lub startej białej czekolady. Bardzo dobrze będą współgrać ze smakiem ciasta.

REKLAMA:

Szarlotka królewska to kolejne ciasto z jabłkami, które uwielbiam i na pewno smak pozostanie na długo w mojej pamięci. Lekkie, pyszne, słodkie i z kilkoma warstwami cudownego smaku. Szarlotki kojarzą się z jesienią, ale ta wersja kojarzy mi się bardziej z letnimi wypiekami. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

szarlotka królewska

SZARLOTKA KRÓLEWSKA

PRZEPIS NA BISZKOPT:

  • 2 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 2 galaretki agrestowe, proszek
  • 850 ml gorącej wody
  • 5 jabłek, dużych

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

REKLAMA:
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru, czubate
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukry i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Za pomocą dużej łyżki dodajemy w kilku partiach przesiane mąki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Tortownicę o wym. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ciasto upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do tężejącej galaretki. Dobrze tężejącą galaretkę mieszamy, aby rozprowadzić równomiernie jabłka i wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia galaretki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując na średnich obrotach. Wykładamy na galaretkę i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

szarlotka-królewska szarlotka-królewska

  szarlotka-królewska szarlotka-królewska

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij