Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

Kwiecień 10, 2015 , 265148 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami do złudzenia przypomina sernik z brzoskwiniami, ale tylko wizualnie. Ponieważ z sernikiem ma to ciasto mało wspólnego. Przede wszystkim nie ma w nim sera, a bazą są białka tzw. sernik bez sera. Ciasto jest nie tylko bardzo proste w wykonaniu, ale jest także niesamowicie smaczne. Robiłam już je z malinami, rabarbarem i teraz nowa wersja w brzoskwiniami.

Kruche ciasto jest rewelacyjne, bardzo delikatne, bardzo kruche i dosyć długo nie chłonie wilgoci z ciasta. Spokojnie ciasto będzie kruche nawet po 3 dniach od upieczenia.

Piankę wykonałam z większej ilości z czystego łakomstwa, aby było jej więcej. Tutaj uwaga jest jedna, aby dobrze połączyć białka z proszkiem budyniowym oraz mąką, zbyt krótkie miksowanie może spowodować, że później w cieście będzie czuć proszkowy smak pianki. Ja zawsze miksuje około 3 min.

Do pianki właściwie można dodać inny smak proszku budyniowego niż waniliowy. Tutaj już możesz spokojnie zaszaleć, ale uważaj bo nie wszystko pasuje do owoców.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto-z-budyniowa-pianka-brzoskwiniami

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2,5 szklanki maki tortowej
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 7 białek
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju

DODATKOWO:

  • 500 g brzoskwiń z puszki lub dowolnych owoców

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, żółtka oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem siekamy np. nożem, widelcem, siekaczką do ciasta kruchego lub wkładamy do malaksera. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Jeśli jest za suche należy dodać 1-2 łyżki śmietany. Następnie bardzo szybko dłońmi wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz. Ciasto powinno być mocno zamrożone. Formę o wym. około 23 x 30 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do formy. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Na średnich obrotach miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Cały czas miksując przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy przez około 2-3 min. Następnie dodajemy powoli olej. Wykładamy na ostudzone ciasto. Brzoskwinie kroimy na kawałeczki i układamy na piance. Pozostałą część zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40 min, aż wierzch będzie zarumieniony.

ciasto-z-budyniowa-pianka-brzoskwiniami-2

ciasto-z-budyniowa-pianka-brzoskwiniami-3

ciasto-z-budyniowa-pianka-brzoskwiniami-5

Komentarze

  • Odpowiedz Gosia Lipiec 10, 2021 at 10:09

    Dzień dobry
    A czy jakbym dodała świeża brzoskwinie tez będzie dobre ?

    • Odpowiedz aneta Lipiec 12, 2021 at 13:18

      tak :)

  • Odpowiedz Karola Kwiecień 24, 2021 at 21:23

    Dobry wieczór. Bardzo proszę o podanie ilości mąki w gramach. Niestety u mnie szklanki każda z innej parafii ????????????Bardzo dziękuję

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 26, 2021 at 14:03

      szklanka o pojemności 250 ml :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz