Cytrynowe ciastka z maszynki wyciskane. Ciasteczka są kruche, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.
Ciasteczka wykonujemy z kilku składników. Mąkę krupczatkę możesz zamienić na zwykłą, natomiast jeśli masz pod ręką to warto dodać ponieważ ciasteczka będę bardziej kruche. Masła lepiej nie zamieniać na margarynę, a do środka możesz również dodać otartą skórkę z cytryny lub esencję.
Ciasteczka z maszynki wyciskamy wprost na blaszkę z piekarnika lub inną foremkę. U mnie nie sprawdziło się wyciskanie na papier do pieczenia (ciasteczka nie chciały się do niej przyklejać).
Ciasteczka po upieczeniu możesz przechowywać nawet 2 tyg. w szczelnym pojemniczku.
Ciastka z maszynki to bardzo prosty sposób na pyszne i do tego domowe ciasteczka. Wyciskanie z maszynki jest szybkie i mamy pięknie wyglądające ciasta. Do tego możesz w kilka minut wykonać sporą ilość ciasteczek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
CIASTKA Z MASZYNKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 200 g mąki tortowej
- 50 g mąki krupczatki
- 150 g masła, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka, temp. pokojowa
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli
Miękkie masło miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz solą na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtko oraz sok z cytryny. Przesiewamy mąki i miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Wkładamy do szprycy i prosto na blaszki z piekarnika wyciskamy ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-12 min do zarumienienia.

Dziękuję bardzo za przepis! Pomyliłam się i cukier puder odrazy odmierzyłam do mąki, stwierdziłam, że utrzę samo masło z szczyptą soli, okazało się że mój robot planetarny nie miesza od samego dna misy i tylko się kręcił po wierzchu masła, więc stwierdziłam ahhhh zrobię tak jak zawsze robię swoje ciasteczka i wszystko zamieszałam i przepis leci do zeszytu, boooo bo wyciskarka mi wyciskała wprost na papier do pieczenia, 2 blachy w 5 min! CUDO! W smaku dopiero będę próbować, ale na bank będą pyszne i cytrynowe, bo na zapach są boskie! Ogromnie dziękuję!
Witam. Szukam podpowiedzi ponieważ moja masa ciasteczkowa nie klei się do blaszki ani papieru do pieczenia. Jaki robię błąd?
Czy zamiast soku z cytryny mogę dodać łyżkę śmietany,bo w innych przepisach na takie ciastka widziałam taką obcję.Czy jest potrzebny proszek do pieczenia?
tak :)
Czy zamiast mąki krupczatki można użyć np. mąki tortowej?
tak
Czy mogę zamienić maslo na margaryne?
tak
Ciasteczka wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach i dodatkowo z posmakiem cytrynowym. Po prostu rewelacja. Serdecznie polecam i dziękuje za przepis ❤️
Czy można wiedzieć czy trzeba trzymać ciasto w lodówce zanim się zrobi ciastka, czy nie trzeba??
w tym przepisie nie trzeba :)
Co mozna dac zamiast soku z cytryny ? Wode?jak tak to ile?:)
Polecam przepis na blogu na ciastka kruche :)
Dzień dobry, istnieje szansa podzielenia się informacja co to za szpryca nadaje takie piękne kształty? Szukam na necie i cos ciężko odszukać:-)
To jest maszynka do ciasteczek :)
Ja kilka dni temu swoją zamawiałam na Allegro :)