Ciasto euforia na kakaowym biszkopcie z warstwą makową i kremem czekoladowym. Wilgotne, treściwe ciasto składające się z pysznych warstw.
Warstwa makowa jest przepyszna, słodka z chrupiącymi orzechami włoskimi i aromatem migdałowym.
Całość pomiędzy leciutkim i puszystym biszkoptem kakaowym nasączonym mocną herbatą z odrobiną alkoholu.
Krem czekoladowy to połączenie śmietanki, nutelli i gorzkiej czekolady.
Ciasto euforia będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół lub inne uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO EUFORIA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MAKOWĄ:
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 4 jajka, duże w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g suchego maku
- 3/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub esencji
- 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki alkoholu np. rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Identyczną formę wykorzystujemy do pieczenia warstwy makowej. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt i miksujemy. Na koniec dodajemy suchy mak i orzechy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Do masy dodajemy 2 łyżki masy makowej i lekko mieszamy. Następnie dodajemy całość i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę razem ze śmietanką przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywny masę, następnie dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy nutellę i żelatynę, miksujemy po dodaniu każdego składnika.
Biszkopt układamy w formie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy blatem makowym. Smarujemy pozostałym krem i przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.
A gdybym chciała zrobić ciasto w tortownicy, jaka średnice by Pani sugerowała? :)
Oj to jakąś powyżej 28 cm :)
Czy można użyć masy makowej
W tym przepisie lepiej nie
Witam, a czy sprawdziłaby sie masa makowa jako podkład dodany z reszta skladnikow ?
Możesz użyć zmielonego maku suchego i dodać do reszty sama masa makowa musi być dobrej jakości
Witam
Przepis nie jest precyzyjny.
Najpierw Pani pisze cyt. „Czekoladę razem ze śmietanką przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia.
A w dalszej części przepisu cyt. ” Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia.
Która wersja w podanym przepisie jest poprawna ?
w skladnikach jest wyszczegolniona smietanka do czekolady :)
Czy biszkopt można upiec dzień wcześniej?
Tak
Zwarzył mi się krem co zrobić?
Tutaj lepiej zrobić nowy bo nie jest to krem maslany
Z kremu zrobiła się woda po dodaniu Nutella i czekolady
Zbyt szybkie miksowania mogło to spowodować
A mi się masa czekoladowa zważyła :( jak ją można uratować?
Witam, czy do nasączenia będzie pasowało amaretto?
Tak
A czy mak ma być mielony?
Nie
Co znaczy suchy mak?jeżeli mam gotowy mak już zmielony jest ok
Do tego przepisu nie dodajemy zmielonego tylko ziarenka
Ale taki suchy mielony też może być? Bo taki mam
Tak
Już wiem, przeczytałam poprzedni komentarz. Dziękuję????
Ile czasu ciasto może czekać na święta już złżone ?
kilka dni :)
Czyli że jak chce zrobić dzień przed wigilią to w drugi dzień świąt też będzie ok?
Tak :)