Puszyste placki na maślance, które będą idealne na śniadanie. Niezwykle leciutkie, delikatne i wilgotne. Najlepszy przepis jaki znam.
Do placków na maślance możesz dodawać do środka kawałki owoców lub je zetrzeć. Mogą być oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Natomiast w zimie z konfiturami lub po prostu bez dodatków.
Placuszki wychodzą delikatne nie tylko dzięki dodaniu spulchniaczy (proszek i soda), ale także ubitym na sztywną piankę białko. Dodają one jeszcze większej puszystości i mają lżejszą konsystencję.
Placki na maślance proponuję od razu wykonać z podwójnej porcji bo znikają w mig z talerza. Od kiedy je zrobiłam to moje ulubione placuszki.
Maślanka dodaje niesamowitej wilgotności i placuszki mają specyficzny smak, którego nie uzyskasz zamieniając je np. na mleko.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki i naleśniki.
PLACKI NA MAŚLANCE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12-14 placuszków
- 2 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła, roztopionego
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Maślankę, żółtka, cukier, wanilię oraz roztopione masło mieszamy ze sobą. W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy na gorącej patelni suchej lub z odrobiną oleju np. rzepakowego. Po pojawieniu się bąbelków placek przewracamy na drugą stronę i smażymy na złoty kolor.
Świetny przepis
Super przepis a placki rewelacja