Ciasto na oleju z owocami sezonowymi i chrupiącą kruszonką. Prosty przepis, który wykonasz błyskawicznie z dowolnych owoców.
Ciasto jest puszyste, wilgotne i do tego maślana kruszonka oraz soczyste owoce zatopione w cieście.
Ciasto na oleju z owocami to przepis, który możesz wykonać w kilka chwil. Smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu, ale równie smaczne będzie także kilka dni po wypieku.
Ciasto możesz przygotować z przeróżnych owoców. Te cięższe warto pokroić na kawałeczki i oprószyć mąką, aby nie było zakalca.
Super smaczne i proste ciasto do przygotowania dla każdego.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO NA OLEJU Z OWOCAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 130 g masła, zimnej
DODATKOWO:
- 400-500 g owoców np. truskawki, maliny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub tortowej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
tortownicę
o
śr.
24-26
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
na
kruszonkę
przesiewamy
z
cukrem
pudrem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
rozdrabniamy
palcami,
aż
powstaną
grudki.
Wkładamy
na
czas
przygotowania
ciasta
do
lodówki.
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę
(powinna
potroić
objętość).
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
ekstrakt
z
wanilii,
suche
składniki
naprzemiennie
z
olejem
miksując
po
każdym
dodaniu
na
średnich
obrotach
miksera
(kończymy
na
mące).
Owoce
kroimy
na
kawałki
(jeśli
używasz
truskawek
lub
brzoskwiń)
i
mieszamy
z
mąką.
Wykładamy
na
ciasto
i
oprószamy
kruszonką.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-50
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Komentarze
Super przepis miałam większa blaszkę i dałam borówki wyszło pysznie pozdrawiam
Wyszlo przepyszne! Wysokie, puszyste. Blyskawiczne w przygotowaniu. Tylko cukru i oleju dalam mniej. Juz zapisane w zeszycie na przyszlosc- dziekuje!!!