Ciasto na oleju z owocami sezonowymi i chrupiącą kruszonką. Prosty przepis, który wykonasz błyskawicznie z dowolnych owoców.
Ciasto jest puszyste, wilgotne i do tego maślana kruszonka oraz soczyste owoce zatopione w cieście.
Ciasto na oleju z owocami to przepis, który możesz wykonać w kilka chwil. Smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu, ale równie smaczne będzie także kilka dni po wypieku.
Ciasto możesz przygotować z przeróżnych owoców. Te cięższe warto pokroić na kawałeczki i oprószyć mąką, aby nie było zakalca.
Super smaczne i proste ciasto do przygotowania dla każdego.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO NA OLEJU Z OWOCAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 130 g masła, zimnej
DODATKOWO:
- 400-500 g owoców np. truskawki, maliny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub tortowej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę na kruszonkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna potroić objętość). W kilku niedużych porcjach dodajemy ekstrakt z wanilii, suche składniki naprzemiennie z olejem miksując po każdym dodaniu na średnich obrotach miksera (kończymy na mące).
Owoce kroimy na kawałki (jeśli używasz truskawek lub brzoskwiń) i mieszamy z mąką. Wykładamy na ciasto i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.
Pyszne ciasto,robiłam z wiśniami i ciemną kruszonką ,wyszło idealnie ,dziękuję za przepis
Ciasto pyszne. Jednak musialam piec az godzinę i 15 minut. W tortownicy 24 cm
Niewiem co moglam zrobic nie tak, trzymalam sie przepisu krok po kroku.
Ale wazne ze smakowalo, przepis do zeszytu i napewno jeszcze zrobie. Następnym razem tortownica 26 cm
Ciasto pychota rewelacja
Bardzo dziękuje za przepis ! Super ciasto :)
Robiłam wczoraj, petarda ????. Super przepis
Super przepis miałam większa blaszkę i dałam borówki wyszło pysznie pozdrawiam
Wyszlo przepyszne! Wysokie, puszyste. Blyskawiczne w przygotowaniu. Tylko cukru i oleju dalam mniej. Juz zapisane w zeszycie na przyszlosc- dziekuje!!!
Świetne ciasto – taki lekki „biszkopcik” z owocami ???? robiłam już w wielu wersjach (świeże truskawki, mrożone maliny, mrożone borówki) i za każdym razem wspaniale smakowało! Czasami zamiast kruszonki posypuję po upieczeniu cukrem pudrem. Pani przepisy są genialne, nie sposób wymienić w tym miejscu ile razy dotychczas z nich skorzystałam. Pozdrawiam ❤️
Mimo,że jestem już stara nie mam daru do pieczenia i ostatnio wolałam już coś kupić niż zepsuć.Zrobiłam to ciasto bo myślę sobie ,że takie łatwe to może dam radę-i o dziwo wyszło super!
Było już z jabłkami, rabarbarem teraz truskawki.Kurcze jakie dobre,jak ja upiekłam to każdemu się uda!
Wygląda apetycznie i muszę zrobić w weekend
Ciasto dla mnie. Mam malucha z nietolerancją białka mleka krowiego i ja też jestem na diecie bezmlecznej. Także ciasto na oleju i to jeszcze tak pysznie wyglądające muszę wypróbować. Zrobię bez kruszonki, z malinami. Dziękuję :)
Czy owoce mogą być mrożone?????
tak :)
jeszcze jedno pytanie. Czy maliny trzeba rozmrażać, bo truskawki raczej tak…
Nie trzeba