Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Ciasto na oleju z owocami

Sierpień 11, 2020 , 106702 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto na oleju z owocami sezonowymi i chrupiącą kruszonką. Prosty przepis, który wykonasz błyskawicznie z dowolnych owoców.

Ciasto jest puszyste, wilgotne i do tego maślana kruszonka oraz soczyste owoce zatopione w cieście.

Ciasto na oleju z owocami to przepis, który możesz wykonać w kilka chwil. Smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu, ale równie smaczne będzie także kilka dni po wypieku.

Ciasto możesz przygotować z przeróżnych owoców. Te cięższe warto pokroić na kawałeczki i oprószyć mąką, aby nie było zakalca.

Super smaczne i proste ciasto do przygotowania dla każdego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto na oleju

CIASTO NA OLEJU Z OWOCAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 130 g masła, zimnej

DODATKOWO:

  • 400-500 g owoców np. truskawki, maliny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub tortowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę na kruszonkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna potroić objętość). W kilku niedużych porcjach dodajemy ekstrakt z wanilii, suche składniki naprzemiennie z olejem miksując po każdym dodaniu na średnich obrotach miksera (kończymy na mące).
Owoce kroimy na kawałki (jeśli używasz truskawek lub brzoskwiń) i mieszamy z mąką. Wykładamy na ciasto i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

ciasto na oleju
ciasto na oleju

Komentarze

  • Odpowiedz Marzena Sierpień 30, 2021 at 17:15

    Super przepis miałam większa blaszkę i dałam borówki wyszło pysznie pozdrawiam

  • Odpowiedz Justyna Lipiec 6, 2021 at 18:11

    Wyszlo przepyszne! Wysokie, puszyste. Blyskawiczne w przygotowaniu. Tylko cukru i oleju dalam mniej. Juz zapisane w zeszycie na przyszlosc- dziekuje!!!

  • 1 2

    Dodaj komentarz