Trochę to trwało, ale znalazłam w końcu najlepszy przepis na racuchy drożdżowe. Dodałam do nich rabarbar, ale sprawdzą się także jabłka lub inne owoce. Jeśli chcesz użyć soczystych owoców, warto wcześniej zasypać je cukrem i zostawić, aby puściły sok. Racuchy z tego przepisu są po prostu bajeczne. Ciasto bardzo fajnie wyrasta, konsystencja jest niewiarygodnie lekka i delikatna. Rabarbar nadaje orzeźwienia przez swój kwaśny smak. Ja podaje je obficie posypane cukrem pudrem i ze szklanką mleka. Tradycyjnie czasami znaczy najlepiej.
Uwaga: wyrośnięte ciasto dodaję dużą dosyć płaską łyżką, która jest większa od łyżki do zupy. Ciasto zawsze nakładam na patelnię z góry tak, aby samo spłynęło z łyżki. Możną ją także wcześniej oblać wodą, aby ciasto mniej przywierało. Racuchy tak układane na patelnię nie stracą pulchności.
Racuchy smaż na średnio rozgrzanej patelni. Zbyt mocna temperatura sprawi, że będą surowe w środku i zapieczone na zewnątrz. Z kolei za mało rozgrzany olej sprawi, że nasze racuszki będą nasączone tłuszcze.
Oczywiście z przepisu spokojnie możesz wyrzucić owoce i wtedy będziesz mieć klasyczne racuchy, które możesz podawać np. z dżemem.
Wiesz jaki jest jedyny minus racuchów? Zbyt długie oczekiwanie, ale później zjedzenie gorących ze szklanką mleka to jest coś nieprawdopodobnie smacznego. Niestety muszę to napisać: racuchy nie mają sobie równych w porównaniu z amerykański pancakes. Sorry. Inspiracja: mariwanna, dzięki.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na placki i pancakes.
RACUCHY
Z
RABARBAREM
(OWOCAMI)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 1 duży talerz racuchów
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka, ciepłego
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
- 2 szklanki mąki tortowej, czubate
DODATKOWO:
- ok. 200 g pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier puder do oprószenia
Jajka
mieszamy
razem
z
cukrem,
wlewamy
ciepłe
mleko
i
dodajemy
drożdże
suche
lub
świeże.
Wsypujemy
przesianą
mąkę
i
mieszamy
trzepaczką
lub
mikserem.
Ciasto
powinno
mieć
konsystencję
dosyć
gęstej
śmietany.
Miskę
owijamy
folią
i
zostawiamy
ciasto
na
ok.
1,5
godz
do
podwojenia
objętości.
Rabarbar
obsypujemy
cukrem
waniliowym
i
mieszamy.
Zostawiamy
do
czasu,
aż
ciasto
podrośnie.
Na
wyrośnięte
ciasto
delikatnie
kładziemy
odsączony
z
soku
rabarbar
(nie
mieszamy).
Na
patelnię
wylewamy
olej
i
na
średnio
rozgrzany
tłuszcz
kładziemy
dosyć
dużą
łyżkę
ciasta
w
zależności
czy
chcemy
mieć
duże
lub
małe
racuszki.
Smażymy
z
obu
stron
na
złoty
kolor.
Usmażone
kładziemy
na
bibułkę,
aby
odsączyć
racuchy
z
nadmiaru
tłuszczu.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.
Komentarze