Znajdź swój przepis

Babeczki z budyniem

19 marca, 2018

Proste babeczki z budyniem idealne na nadchodzące święta Wielkanocne. Babeczki są przepyszne na kruchym cieście z domowym budyniem na żółtkach.

Kruche ciasto to przepis tradycyjny bez żadnych udziwnień. Kruche, lekkie ciasto rozpływające się w ustach. Budyń wykonałam sama od podstaw, ale możesz przygotować szybszą wersję i dodać gotowy budyń.

Budyń wykonany z dodatkiem żółtek ma niesamowicie lekką, kremową konsystencję. Warto wykonać go od podstaw w domu ponieważ wzbogaca smak babeczek.

Kruche ciasto możesz wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Później wypełnić babeczki i piec.

REKLAMA:

Po upieczeniu babeczki koniecznie trzymaj w lodówce pod przykryciem, aby ciasto nie chłonęło wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni.

Babeczki z budyniem to fajny pomysł kiedy musisz przewozić świąteczne wypieki do rodziny. Wystarczy spakować je do pojemniczka i spokojnie dowieziesz je w całości.

Babeczki z budyniem to prosty deser, ale jeden z naszych ulubionych do których, na pewno będziemy wracać.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.

kruche babeczki z budyniem

BABECZKI Z BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

REKLAMA:

ILOŚĆ: 6  dużych babeczek lub około 10 małych

  • 400 g mąki tortowej
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilią
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Do rondelka wlewamy 400 ml mleka podgrzewamy razem z solą, cukrem, wanilią do zagotowania. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiane mąki oraz mieszamy z żółtkami. Gorące mleko powoli wlewamy do zimnego mleka cały czas mieszając. Następnie ponownie przelewamy do rondelka, dodajemy masło i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia. Wierzch budyniu owijamy folią spożywczą i zostawiamy do przestudzenia.
Masło i żółtka na ciasto powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Powinno być jednolite i klejące. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. 1/2 ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i górą foremki do babeczek wykrawamy ciasto, które później będziemy nakładać na górę babeczek. Pozostałym ciastem wylepiamy foremki, napełniamy budyniem i nakładamy wierzch, który wcześniej wykrawaliśmy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min, do zarumienienia wierzchu babeczek. Gotowe zostawiamy do wystudzenia odwracając do góry nogami. Wystudzone wyciągamy z foremek. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

kruche babeczki z budyniem kruche babeczki z budyniem

kruche babeczki z budyniem kruche babeczki z budyniem kruche babeczki z budyniem kruche babeczki z budyniem

Dołącz do dyskusji

  1. Czy foremki wpierw czymś natłuszczamy?

    1. aneta Autor says:

      Nie ma takiej potrzeby

  2. Dlaczego budyń w babeczkach,, wyparował,,

    1. aneta Autor says:

      może był za rzadki?

  3. Dzień dobry,
    Jakiej średnicy foremek Pani użyła?

    1. aneta Autor says:

      9 cm średnicy :)

  4. Dzień dobry,
    Co zrobić,żeby budyń nie uciekł z babeczek? Zrobić bardziej gęsty budyń czy zrobić grubsza pokrywkę na babeczkę?
    Dziękuję za odpowiedź :)

    1. aneta Autor says:

      Chyba jedynym wyjściem jest nie dodawanie zbyt dużej ilości :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij