Proste babeczki z budyniem idealne na nadchodzące święta Wielkanocne. Babeczki są przepyszne na kruchym cieście z domowym budyniem na żółtkach.
Kruche ciasto to przepis tradycyjny bez żadnych udziwnień. Kruche, lekkie ciasto rozpływające się w ustach. Budyń wykonałam sama od podstaw, ale możesz przygotować szybszą wersję i dodać gotowy budyń.
Budyń wykonany z dodatkiem żółtek ma niesamowicie lekką, kremową konsystencję. Warto wykonać go od podstaw w domu ponieważ wzbogaca smak babeczek.
Kruche ciasto możesz wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Później wypełnić babeczki i piec.
Po upieczeniu babeczki koniecznie trzymaj w lodówce pod przykryciem, aby ciasto nie chłonęło wilgoci. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni.
Babeczki z budyniem to fajny pomysł kiedy musisz przewozić świąteczne wypieki do rodziny. Wystarczy spakować je do pojemniczka i spokojnie dowieziesz je w całości.
Babeczki z budyniem to prosty deser, ale jeden z naszych ulubionych do których, na pewno będziemy wracać.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.
BABECZKI Z BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
ILOŚĆ: 6 dużych babeczek lub około 10 małych
- 400 g mąki tortowej
- 200 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilią
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
Do rondelka wlewamy 400 ml mleka podgrzewamy razem z solą, cukrem, wanilią do zagotowania. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiane mąki oraz mieszamy z żółtkami. Gorące mleko powoli wlewamy do zimnego mleka cały czas mieszając. Następnie ponownie przelewamy do rondelka, dodajemy masło i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając do zgęstnienia. Wierzch budyniu owijamy folią spożywczą i zostawiamy do przestudzenia.
Masło i żółtka na ciasto powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Powinno być jednolite i klejące. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. 1/2 ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i górą foremki do babeczek wykrawamy ciasto, które później będziemy nakładać na górę babeczek. Pozostałym ciastem wylepiamy foremki, napełniamy budyniem i nakładamy wierzch, który wcześniej wykrawaliśmy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min, do zarumienienia wierzchu babeczek. Gotowe zostawiamy do wystudzenia odwracając do góry nogami. Wystudzone wyciągamy z foremek. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Czy foremki wpierw czymś natłuszczamy?
Nie ma takiej potrzeby
Dlaczego budyń w babeczkach,, wyparował,,
może był za rzadki?
Dzień dobry,
Jakiej średnicy foremek Pani użyła?
9 cm średnicy :)
Dzień dobry,
Co zrobić,żeby budyń nie uciekł z babeczek? Zrobić bardziej gęsty budyń czy zrobić grubsza pokrywkę na babeczkę?
Dziękuję za odpowiedź :)
Chyba jedynym wyjściem jest nie dodawanie zbyt dużej ilości :)