Znajdź swój przepis

Seromakowiec

14 grudnia, 2022

Seromakowiec to połączenie makowca z sernikiem na kruchym cieście. Klasyczne ciasto świąteczne, które jest przepyszne i nazywane również seromak.

Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Ciasto można przygotować również w inny sposób: zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy.

Masę makową możesz wykonać z całych ziarenek maku lub użyć już gotowego zmielonego. Ciasto można również przygotować na gotowej masie makowej, wystarczy dodać połowę jajek i 2 łyżki bułki tartej. Dalej postępować jak w przepisie.

Sernik jest delikatny, kremowy i doskonale pasuje do pozostałych warstw ciasta.

Seromakowiec to klasyk w najlepszym wydaniu na święta lub inne uroczystości.

Zobacz więcej moich przepisów na Boże narodzenie.

seromakowiec

SEROMAKOWIEC

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 250 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 zimne żółtko
  • 1 zimne jajko
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

MASA MAKOWA

  • 4 szklanki ziaren maku*
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 80 g rodzynek
  • 30 g żurawiny suszonej (opcjonalnie)
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub olejku
  • 3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
  • szczypta soli

MASA SEROWA

  • 1 kg półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 180 g masła o temp. pokojowej
  • 1 budyń śmietankowy w proszku

LUKIER

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka wody

DODATKOWO

  • kandyzowana skórka pomarańczowa na wierzch

*do masy możemy użyć maku zmielonego (dodajemy 3 1/2 szklanki)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko, jajko, sól oraz zimne kawałki masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy placek, który ma kształt formy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
Mak zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy na sitku i mielimy dwukrotnie w maszynce (możemy też użyć zmielonego maku, wystarczy zalać wrzącą wodą i odczekać). Dodajemy resztę składników oprócz jajek i cukru. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Delikatnie łączymy z masą makową i wykładamy na podpieczony spód.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce twaróg. Na koniec dodajemy przesiany proszek budyniowy oraz ubite białka. Delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę serową wykładamy na mak i pieczemy w temp. 170ºC przez 60 – 70 minut, aż skórka będzie brązowa i ścięta. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem polewamy lukrem i obsypujemy skórką pomarańczową.

seromakowiec
seromakowiec

Dołącz do dyskusji

  1. A jeśli dodam gotowej masy z bakaliami z puszki to trzeba dodawać cukier miód olejek ? Bo to już wszystko chyba tam jest .

  2. Dzień dobry. Czy jeśli użyje gotowej masy makowej do tego dodam 2 jajka i 2 łyżki bułki tartej i dalej tak jak w przepisie ? Ten olejek rodzynki i resztę składników na masę dodawać ?

  3. Witam czy wystarczyć do tego przepisu dodać 1 puszkę masy czy lepiej 2 i ile składników pozostałych.

    1. Lepiej dwie i resztę składników :)

  4. Witam czy gotowej masy starczy jedna puszka czy lepiej dodać 2 i co jeszcze wtedy dodać.

    1. Warto dodać dwie lub 1 i 1/2 puszki i dalej jak w przepisie. Można jedynie zmniejszyć ilość cukru w masie.

  5. Czy jesli uzyje 2 duzych puszek gotowej masy makowej (tak, jak Pani sugeruje) to wtedy podwojnie jajka i bulka tarta?

    1. Nie, masa makowa z puszki jest bardziej wilgotna więc wystarczy dodać tyle jajek ile jest w przepisie :)

  6. Magdalena says:

    Jak długo sernik zachowuje świeżość? Kiedy najwcześniej można go upiec? :)

    1. Mozna upiec z 3 dni wczesniej :)

  7. A jaka to wielkość blachy?

  8. A ile dać gotowej masy makowej?

    1. Dwie duże puszki będą ok :)

  9. Czy można użyć gotowej masy makowej w puszce ?

    1. Tak :) Wystarczy dodać 2 jajka i 2 łyżki bułki tartej. Dalej jak w przepisie:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x