Seromakowiec to połączenie makowca z sernikiem na kruchym cieście. Klasyczne ciasto świąteczne, które jest przepyszne i nazywane również seromak.
Kruche ciasto można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce przez ok. dwa dni.
Ciasto można przygotować również w inny sposób: zamrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wykładając na spód formy.
Masę makową możesz wykonać z całych ziarenek maku lub użyć już gotowego zmielonego.
Ciasto można również przygotować na gotowej masie makowej, wystarczy dodać połowę jajek i 2 łyżki bułki tartej. Dalej postępować jak w przepisie.
Sernik jest delikatny, kremowy i doskonale pasuje do pozostałych warstw ciasta.
Seromakowiec to klasyk w najlepszym wydaniu na święta lub inne uroczystości.
Zobacz więcej moich przepisów na Boże narodzenie.

SEROMAKOWIEC
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 zimne żółtko
- 1 zimne jajko
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
MASA MAKOWA
- 4 szklanki ziaren maku*
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki miodu
- 80 g rodzynek
- 30 g żurawiny suszonej (opcjonalnie)
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub olejku
- 3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 1 kg półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 180 g masła o temp. pokojowej
- 1 budyń śmietankowy w proszku
LUKIER
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka wody
DODATKOWO
- kandyzowana skórka pomarańczowa na wierzch
*do masy możemy użyć maku zmielonego (dodajemy 3 1/2 szklanki)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem o pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko, jajko, sól oraz zimne kawałki masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy placek, który ma kształt formy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia.
Mak zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Odcedzamy na sitku i mielimy dwukrotnie w maszynce (możemy też użyć zmielonego maku, wystarczy zalać wrzącą wodą i odczekać). Dodajemy resztę składników oprócz jajek i cukru. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Delikatnie łączymy z masą makową i wykładamy na podpieczony spód.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce twaróg. Na koniec dodajemy przesiany proszek budyniowy oraz ubite białka. Delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką.
Masę serową wykładamy na mak i pieczemy w temp. 170ºC przez 60 – 70 minut, aż skórka będzie brązowa i ścięta. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem polewamy lukrem i obsypujemy skórką pomarańczową.


Seromak robię zawsze z tego przepisu, bo musi być go duuuzo, wszyscy go kochają. Mam jedno ale i zawsze zastanawiam się dlaczego mój spod makowy przy krojeniu się rozpada? Ser u góry jest stabilny, ale odpada od warstwy makowej, a Mak kruszy się jakby się nie scalił, czy ktoś zna przyczynę i ewentualnie jak tego uniknąć? Masę makowa robię sama wg przepisu, zalewam zmielony Mak wrzącą wodą lekko ponad wierzch, przykrywam i odstawiam na 2h, po tym czasie odciskam pieluchą i resztę jak w przepisie… Proszę o pomoc moze ktoś zna przyczynę 😁
A ten zmielony mak po zalaniu wodą i odczekaniu, też należy odcisnąć z wody? W przepisie widzę rodzynki i opcjonalnie Żurawnina i skórką pomarańczowa, a orzechy można dodać?
Witam,
Jeśli w maku jest jeszcze wodą to trzeba lekko odcisnąć :) Tak, można dodać migdały :)
A ile dodać maku już gotowego mielonego, też 4 szklanki?
Dodajemy 3 i 1/2 szklanki :)
Odważyłam się. Wczoraj zrobiłam, pycha….. co prawda dodałam tylko jedną puszkę maku, ale niczego mu nie brakuje. Bez lukru,bo nie lubię :*
Jaką konsystencję powinna mieć zrobiona już masa makowa przed wyłożeniem na blachę, robiłam z suchego mielonego maku wyszła bardzo rzadka, zajęła całą blachę o podanych w przepisie wymiarach, brakło miejsca na ser :-( makowiec wyszedł bardzo dobry :-)
Jaką ilością wody zalać te 3 i 1/2 szkl mielonego maku.
Nieco ponad powierzchnię, aby był wilgotny :)
Doceniam cierpliwość 👍😉
Ludzie, czytajcie przepis (tam jest wszystko super opisane)
Szanujmy czas innych 😘
Dziękuje ten komentarz :)
4 szklanki maku ile ro jest w gramach?
1 szklanka to 250ml, więc x4
Czy jedna puszka gotowego maku to 850g?
Tak :)
Przepyszne ciasto 👏👍
Czy do masy makowej nie dodajemy masła?
Nie
A jeśli dodam gotowej masy z bakaliami z puszki to trzeba dodawać cukier miód olejek ? Bo to już wszystko chyba tam jest .
Można pominac
Dzień dobry. Czy jeśli użyje gotowej masy makowej do tego dodam 2 jajka i 2 łyżki bułki tartej i dalej tak jak w przepisie ? Ten olejek rodzynki i resztę składników na masę dodawać ?
tak :)
Witam czy wystarczyć do tego przepisu dodać 1 puszkę masy czy lepiej 2 i ile składników pozostałych.
Lepiej dwie i resztę składników :)
Witam czy gotowej masy starczy jedna puszka czy lepiej dodać 2 i co jeszcze wtedy dodać.
Warto dodać dwie lub 1 i 1/2 puszki i dalej jak w przepisie. Można jedynie zmniejszyć ilość cukru w masie.
Czy jesli uzyje 2 duzych puszek gotowej masy makowej (tak, jak Pani sugeruje) to wtedy podwojnie jajka i bulka tarta?
Nie, masa makowa z puszki jest bardziej wilgotna więc wystarczy dodać tyle jajek ile jest w przepisie :)
Jak długo sernik zachowuje świeżość? Kiedy najwcześniej można go upiec? :)
Mozna upiec z 3 dni wczesniej :)
A jaka to wielkość blachy?
25×35
A ile dać gotowej masy makowej?
Dwie duże puszki będą ok :)
Czy można użyć gotowej masy makowej w puszce ?
Tak :) Wystarczy dodać 2 jajka i 2 łyżki bułki tartej. Dalej jak w przepisie:)