Cytrynowy tort bezowy (wieniec) w wiosennej odsłonie. Beza jest krucha na zewnątrz i piankowa wewnątrz z pysznym kremem mascarpone, lemon curd i kiwi.
Tort bezowy możesz wykonać dzień przed podaniem i dobrze zabezpieczyć przed dostaniem się wilgoci. Możesz go upiec z termoobiegiem lub bez. W przypadku pieczenia z termoobiegiem wystarczy zmniejszyć temp. do około 100 C. Beza ładnie na zewnątrz się wysuszy tworząc chrupiącą skórkę. Natomiast wewnątrz będzie delikatna piankowa konsystencja.
Krem mascarpone idealnie dopełnia całość i tworzy delikatną mgiełkę. Krem lemon curd natomiast nadaje intensywności i kontrastu dla całego deseru. Doskonale ożywia, nadaje lekkiej kwasowości.
Dodatkowo bezę udekorowałam kiwi, do której możesz dodać np. miętę.
Cytrynowy tort bezowy jest idealny dla osób, które uwielbiają kontrastujące smaki. Słodki i kwaśny smak dominuje w całym deserze. Tort bezowy ma piękny wiosenny wygląd i wspaniale prezentuje się na stole. Możesz go podać nie tylko na uroczystości domowe, ale także większe imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.
CYTRYNOWY TORT BEZOWY (WIENIEC)
SKŁADNIKI NA TORT BEZOWY:
- 5 białek z dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA LEMON CURD:
TUTAJ znajdziesz przepis na lemon curd
DODATKOWO:
- owoce np. kiwi
* lemon curd możesz wykonać z całości lub z połowy składników
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Białka
najlepiej
jeśli
są
w
temp.
pokojowej.
Białka
razem
z
solą
ubijamy
na
sztywną
pianę.
Następnie
cały
czas
miksując
dodajemy
powoli
cukier
i
miksujemy,
aż
uzyskamy
gęstą
masę.
Na
koniec
dodajemy
przesianą
mąkę
oraz
sok
z
cytryny.
Na
papierze
do
pieczenia
rysujemy
okrąg
o
śr.
około
24
cm.
Oprószamy
go
bułką
tartą
lub
kaszką
manną,
aby
beza
zbyt
mocno
nie
przywierała.
Następnie
wykładamy
łyżką
po
narysowanej
linii
dosyć
duże
kleksy
z
białek.
Każdy
kleks
lekko
łyżką
naciskamy
na
środku
tworząc
nieduży
dołek.
Bezę
wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
140
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
120
C
(bez
termoobiegu)
z
termoobiegiem
do
100
C.
Pieczemy
około
1,5
godz.
Po
upieczeniu
lekko
uchylamy
drzwiczki
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Lemonc
curd
wykonujemy
zgodnie
z
przepisem
(link
znajdziesz
na
liście
składników).
Kremówkę
oraz
mascarpone
(prosto
z
lodówki)
miksujemy
razem,
aż
powstanie
gęsty
i
jednolity
krem.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
jeszcze
chwilę
miksujemy.
Na
każdą
część
bezy
wykładamy
krem
oraz
lemon
curd.
Dekorujemy
owocami
(u
mnie
kiwi).
Komentarze