Cytrynowy tort bezowy (wieniec) w wiosennej odsłonie. Beza jest krucha na zewnątrz i piankowa wewnątrz z pysznym kremem mascarpone, lemon curd i kiwi.
Tort bezowy możesz wykonać dzień przed podaniem i dobrze zabezpieczyć przed dostaniem się wilgoci. Możesz go upiec z termoobiegiem lub bez. W przypadku pieczenia z termoobiegiem wystarczy zmniejszyć temp. do około 100 C. Beza ładnie na zewnątrz się wysuszy tworząc chrupiącą skórkę. Natomiast wewnątrz będzie delikatna piankowa konsystencja.
Krem mascarpone idealnie dopełnia całość i tworzy delikatną mgiełkę. Krem lemon curd natomiast nadaje intensywności i kontrastu dla całego deseru. Doskonale ożywia, nadaje lekkiej kwasowości.
Dodatkowo bezę udekorowałam kiwi, do której możesz dodać np. miętę.
Cytrynowy tort bezowy jest idealny dla osób, które uwielbiają kontrastujące smaki. Słodki i kwaśny smak dominuje w całym deserze. Tort bezowy ma piękny wiosenny wygląd i wspaniale prezentuje się na stole. Możesz go podać nie tylko na uroczystości domowe, ale także większe imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.
CYTRYNOWY TORT BEZOWY (WIENIEC)
SKŁADNIKI NA TORT BEZOWY:
- 5 białek z dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA LEMON CURD:
TUTAJ znajdziesz przepis na lemon curd
DODATKOWO:
- owoce np. kiwi
* lemon curd możesz wykonać z całości lub z połowy składników
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Białka najlepiej jeśli są w temp. pokojowej.
Białka razem z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o śr. około 24 cm. Oprószamy go bułką tartą lub kaszką manną, aby beza zbyt mocno nie przywierała. Następnie wykładamy łyżką po narysowanej linii dosyć duże kleksy z białek. Każdy kleks lekko łyżką naciskamy na środku tworząc nieduży dołek.
Bezę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 120 C (bez termoobiegu) z termoobiegiem do 100 C. Pieczemy około 1,5 godz. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia.
Lemonc curd wykonujemy zgodnie z przepisem (link znajdziesz na liście składników).
Kremówkę oraz mascarpone (prosto z lodówki) miksujemy razem, aż powstanie gęsty i jednolity krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Na każdą część bezy wykładamy krem oraz lemon curd. Dekorujemy owocami (u mnie kiwi).

