Tradycyjne ciasto pleśniak lub skubaniec na kruchym cieście z dżemem porzeczkowym, warstwą kakaowa i bezą. Do ciasta można użyć świeżych porzeczek.
Jak upiec ciasto pleśniak, żeby nie opadła beza? Warto dobrze ubić białka, później powoli cukier oraz mąkę i sok z cytryny, który ustabilizuje masę białkową.
Kruche ciasto można wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Natomiast w dniu pieczenia wkładamy do zamrażarki, dzięki temu ciasto ładnie będzie dało się ścierać na tarce.
Klasyczne ciasto, które będzie doskonałe na spotkania rodzinne, imprezy lub uroczystości.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO PLEŚNIAK
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 550 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 250 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
BEZA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 500 g dżemu z czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 22 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy kawałki masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy cukier, sól, żółtka i kwaśną śmietanę i zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Gotowe dzielimy na trzy równe kawałeczki (można zważyć). Do jednego kawałka dodajemy kakao i zagniatamy. Kawałki owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Jeden kawałek ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na spód, wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie smarujemy dżemem porzeczkowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Kakaowy kawałek ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na dżem.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wykładamy na kakaową warstwę i ścieramy drugi jasny kawałek.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Beza w tym cieście mi nigdy nie wychodzi. Ci może być przyczyną że opada ?
Białka muszą być dobrze ubite z cukrem to cały sekret :)