Placuszki z cukinii to idealny sposób w sezonie na przygotowanie lekkiego posiłku. Przepis zawiera tylko kilka składników, a placki smakują wyśmienicie. Chrupiące, lekkie z dodatkiem jogurtu lub gęstej śmietany. Placuszki z cukinii mogą być podawane jako lekkie danie główne lub dodatek.
Podczas przygotowania ważne jest, aby cukinia mogła chwilę poleżeć, aby puściła sok. Odciskamy z nadmiaru soku dosyć porządnie i dodajemy pozostałe składniki. Placuszki w ten sposób przygotowane powinny być chrupiące.
Mąki do przepisu możesz użyć np. ziemniaczanej lub innej bezglutenowej.
Smażymy na dosyć dobrze rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor.
Placuszki mają delikatny smak i mogą stanowić samodzielne danie lub być podawane jako dodatek. Doskonale smakują z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Uwielbiam te placki z cukinii i na pewno zagoszczą u mnie w domu na stałe podczas sezonu na cukinię.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z cukinią.
PLACUSZKI Z CUKINII
SKŁADNIKI NA PLACKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
- 3 cukinie, nieduże
- 1 jajko, duże
- 1 cebula
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 mały pęczek koperku
- 4-5 łyżek mąki pszennej lub innej
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą i zostawiamy na 30 min. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę i koperek drobno siekamy i dodajemy do cukinii razem z jajkiem, jogurtem i przyprawami do smaku. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, masa musi być dosyć gęsta w razie potrzeby dodać więcej.
Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor placuszki z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.


Świetny przepis. Często z niego korzystam. Tym razem trochę go zmodyfikowałam. Dodałam pokrojoną szynkę i tartą mozzarellę oraz musialam dodac drugie jajko i zwiekszyc ilosc mąki. Zamiast mąki pszennej używałam owsianej. Do tego jogurt naturalny i sos czosnkowy. Mniam,)
Pycha :)
Coś wspaniałego !!! U mnie gościły na obiadek i był to strzał w dziesiątkę. Mojej córeczce tez bardzo smakowały.
Te placki jakoś chodzą za mną od pewnego czasu, wszędzie się na nie natykam. To chyba znak, że trzeba w końcu je zjeść! Już taki jestem, że do abstrakcyjnych nowości muszę się przekonać. Najgorzej, jak zamawiałem coś w restauracji, a danie było dla mnie niewypałem. Jadło się na przymus, mimo że nie smakowało… :P Tu jak nie wyjdzie, zje kot :)
Cukinie bez pestek ścieramy na tarce? :)
Jesli sa duze to wydrazamy :) moje akurat byly bez pestek i starlam cale :)
Uwielbiam je robić latem na kolację :)
A co można dodać zamiast jogurtu greckiego? Czy jogurt naturalny byłby zbyt rzadki?
Można, ale wtedy dodaj troszkę więcej mąki )
Ile to jest duży talerz?
około 15-20 placuszków zalezy od wielkosci
Fajny przepis. A czy można te placki upiec w piekarniku na blasze, żeby dzieci też mogły bez obaw zjeść?
Czy będą porównywalne w smaku z tymi smażonymi?
Jak najbardziej przepis nadaje się także do wersji z piekarnika. Placuszki będą równie smaczne z sosem lub jogurtem :) Ja bym piekła w 170 C do zarumienienia :)