Niesamowicie wilgotna babka z jagodami i lekko kremowym akcentem. Słodka, lekko cytrynowa z jagodami i lukrem. W moim domu smakowała wszystkim. Dodatek kremowego serka sprawił, że babka stała się bardziej delikatna i inna od wszystkich. Do środka dodawajcie tylko świeże jagody, ponieważ mrożone puszczą za dużo soku. Smacznego.
BABKA Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 155 g masła lub margaryny
- 200 g mąki tortowej
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g cukru
- 1 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 115 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
- 3 jajka, duże
- 1 żółtko, małe
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka wody, ciepłej
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
DODATKOWO:
- 1 szklanka świeżych jagód
- 1 łyżeczka mąki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Masło miksujemy, następnie dodajemy stopniowo mielony serek, aż do połączenia składników. Do masy dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny, miksujemy ok. 4 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo jajka oraz żółtko. Na wolnych obrotach miksera dodajemy powoli suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia, nie dłużej.
Jagody oprószamy mąką i dodajemy do surowego ciasta, bardzo delikatnie. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąka, nadmiar usuwamy. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min do momentu, aż włożony patyczek w ciasto będzie lekko nawilżony. Odstawiamy do wystudzenia na 15 min. w formie. Następnie lekko wysuwamy i zostawiamy do całkowitego ochłodzenia.
Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż uzyskamy lekko płynną konsystencję. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z jagodami.
Czy jagody mogą być mrożone?
Tak :)