Przepyszne, lekkie i kremowe ciasto łabędzi puch. Ciasto o wyraźnym smaku kokosa, porzeczki z delikatnym kremem i puszystym biszkoptem.
Ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły lub dzień wcześniej upiec biszkopt i przełożyć go w dniu podania.
Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, leciutkie z nutką kwaśnego dżemu porzeczkowego. Jeśli lubisz słodsze ciasta wybierz dżem jagodowy, który jest o wiele słodszy niż porzeczkowy.
Ciasto łabędzi puch doskonałe nadaje się na rodzinne spotkania, urodziny lub nawet na bardziej oficjalne uroczystości.
Przepyszne, proste i do tego pięknie wyglądające ciasto. Polecam wypróbować jego smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kremem.
CIASTO ŁABĘDZI PUCH
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 750 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 bułeczki, kajzerki
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POSYPKĘ KOKOSOWĄ:
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki wody, gorącej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub jagodowego, mały
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub większą smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Bułeczki moczymy w 500 ml mleka, rozgniatamy widelcem i dodajemy wiórki(wcześniej je bardzo drobno zmieliłam w blenderze). Pozostałe mleko razem z cukrem zagotowujemy. Następnie dodajemy masę z bułeczki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy kokosowej.
Wszystkie składniki na nasączenie mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy i smarujemy dżemem. Wykładamy 2/3 kremu i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy i wykładamy resztę kremu. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier oraz wiórki i chwilę mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki.
Czy bułki mają być świeże czy czerstwe?
Nie ma to znaczenia :)
Robiłam już kilka razy. Ciasto ???? jest super. I dziś robię po raz kolejny
Czy do biszkoptu nie trzeba proszku do pieczenia?
Jeśli nie ma w przepisie to nie :)
Ciasto wyszło przepyszne, smakowało jak z cukierni. Pięknie też wyglądało. Jedynie z kremem coś poszło nie tak, bo masło nie chciało mi się utrzeć na puch, ale nie wpłynęło to smak ciasta :)
Ciasto przepyszne. Łatwe w wykonaniu, pyszne i pięknie się prezentuje.
Większość przepisów jest na formę płatności 24×24. O ile zwiększać ilość składników na blachę 25×35?
Wystarczy o 1/3 zwiększyć składniki :)