Znajdź swój przepis

Ciasto łabędzi puch

3 września, 2018

Przepyszne, lekkie i kremowe ciasto łabędzi puch. Ciasto o wyraźnym smaku kokosa, porzeczki z delikatnym kremem i puszystym biszkoptem.

Ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły lub dzień wcześniej upiec biszkopt i przełożyć go w dniu podania.

Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, leciutkie z nutką kwaśnego dżemu porzeczkowego. Jeśli lubisz słodsze ciasta wybierz dżem jagodowy, który jest o wiele słodszy niż porzeczkowy.

Ciasto łabędzi puch doskonałe nadaje się na rodzinne spotkania, urodziny lub nawet na bardziej oficjalne uroczystości.

REKLAMA:

Przepyszne, proste i do tego pięknie wyglądające ciasto. Polecam wypróbować jego smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kremem.

łabędzi puch

CIASTO ŁABĘDZI PUCH

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 bułeczki, kajzerki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ KOKOSOWĄ:

REKLAMA:
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody, gorącej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub jagodowego, mały

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka najlepiej jeśli będą w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtko. Na koniec za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy, aby piana z białek jak najmniej opadła.
Formę o wym. 24×24 cm lub większą smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Bułeczki moczymy w 500 ml mleka, rozgniatamy widelcem i dodajemy wiórki(wcześniej je bardzo drobno zmieliłam w blenderze). Pozostałe mleko razem z cukrem zagotowujemy. Następnie dodajemy masę z bułeczki i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy kokosowej.
Wszystkie składniki na nasączenie mieszamy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia. Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy i smarujemy dżemem. Wykładamy 2/3 kremu i przykrywamy drugim blatem. Nasączamy i wykładamy resztę kremu. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier oraz wiórki i chwilę mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta. Wkładamy na całą noc lub kilka godzin do lodówki.

łabędzi puch łabędzi puch

łabędzi puch łabędzi puch łabędzi puch

Dołącz do dyskusji

  1. Czy bułki mają być świeże czy czerstwe?

    1. Nie ma to znaczenia :)

  2. Robiłam już kilka razy. Ciasto ???? jest super. I dziś robię po raz kolejny

  3. Czy do biszkoptu nie trzeba proszku do pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Jeśli nie ma w przepisie to nie :)

  4. Aleksandra says:

    Ciasto wyszło przepyszne, smakowało jak z cukierni. Pięknie też wyglądało. Jedynie z kremem coś poszło nie tak, bo masło nie chciało mi się utrzeć na puch, ale nie wpłynęło to smak ciasta :)

  5. Ciasto przepyszne. Łatwe w wykonaniu, pyszne i pięknie się prezentuje.

  6. Większość przepisów jest na formę płatności 24×24. O ile zwiększać ilość składników na blachę 25×35?

    1. aneta Autor says:

      Wystarczy o 1/3 zwiększyć składniki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij