Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik na zimno z truskawkami

Czerwiec 5, 2015 , 516520 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
sernik na zimno z truskawkami i galaretka

Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany deser w upały. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Sernik z tego przepisu jest lekki, puszysty i delikatny. Dodatek ubitej śmietany sprawia, że nie ma ciężkiej struktury jak typowy sernik na zimno. Struktura staje się lżejsza i jakby bardziej napowietrzona, przypomina konsystencją ptasie mleczko. Sernik na zimno tym razem wykonałam z truskawkami, ale ta wersja jest tak uniwersalna, spokojnie może być z brzoskwiniami, malinami lub wiśniami.

Uwaga: pamiętaj o tym, aby żelatyna była ostudzona. Zazwyczaj ser wyciągamy prosto z lodówki (i dobrze, zimny szybciej nam się zetnie) i łączymy z żelatyną, pod wpływem różnicy temperatur mogą powstać grudki. Zasada jest prosta: zawsze dodajemy zimną żelatynę, ja zawsze sprawdzam palcem jeśli czuję ciepło zostawiam jeszcze na chwilę, aby się ochłodziła.

Ser na sernik możecie dodać swój ulubiony. Ja użyłam serka naturalnego Vitello z dodatkiem wanilii. Są to jedne z moich ulubionych serków na sernik na zimno. Jego konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowy i lekki, czyli idealny na puszysty sernik, a taki uwielbiam.

Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim wielkiej filozofii. Szybko się wykonuje i równie szybko znika.

Przyznaję, że latem uwielbiam serniki na zimno i mogłabym je jeść na okrągło w przeróżnych postaciach i kombinacjach i na pewno zobaczysz jeszcze nie jeden przepis w tym roku. Ten bardzo przypadł mi do gustu ponieważ nie jest zapychający, raczej jest lekki jak chmurka i słodki. Po prostu uwielbiam ten przepis.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik na zimno.

sernik na zimno z truskawkami

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
  • 3/4 szklanki kremówki 30%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml gorącej wody
  • opakowanie biszkoptów
  • ok. 400 g truskawek

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 26 – 28 cm lub formie 24 x 24 cm, układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.

sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami

Komentarze

  • Odpowiedz Ola_97 Kwiecień 21, 2022 at 17:25

    Myśli Pani że zamiast żelatyny można dać galaretkę? Jeśli tak to jaka ilość ?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 26, 2022 at 10:03

      Ok. 1,5 opakowania na szklanke goracej wody. Studzimy i łączymy z masą serową.

  • Odpowiedz Monika Czerwiec 24, 2021 at 15:31

    Serniczek pyszny. Jednak inny niż się spodziewałam. Nie jest to zbity sernik na zimno tylko bardziej puszysty i mokry. Ale mimo wszytsko pyszny. Polecam zrobić i się przekonać

  • Odpowiedz Ella Czerwiec 21, 2021 at 22:36

    Ten sernik to rewelacja, rozpływa się w ustach, jest łatwy i szybki. A cukru pudru każdy może dodać do smaku jak lubi, ja dałam 6-7łyżek???? idealny na letnie dni, do ponownego zrobienia nie jeden raz. Jak dobrze wyszukać taki dobry przepis:)

  • 1 2 3 4

    Dodaj komentarz