Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany deser w upały. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Sernik z tego przepisu jest lekki, puszysty i delikatny. Dodatek ubitej śmietany sprawia, że nie ma ciężkiej struktury jak typowy sernik na zimno. Struktura staje się lżejsza i jakby bardziej napowietrzona, przypomina konsystencją ptasie mleczko. Sernik na zimno tym razem wykonałam z truskawkami, ale ta wersja jest tak uniwersalna, spokojnie może być z brzoskwiniami, malinami lub wiśniami.
Uwaga: pamiętaj o tym, aby żelatyna była ostudzona. Zazwyczaj ser wyciągamy prosto z lodówki (i dobrze, zimny szybciej nam się zetnie) i łączymy z żelatyną, pod wpływem różnicy temperatur mogą powstać grudki. Zasada jest prosta: zawsze dodajemy zimną żelatynę, ja zawsze sprawdzam palcem jeśli czuję ciepło zostawiam jeszcze na chwilę, aby się ochłodziła.
Ser na sernik możecie dodać swój ulubiony. Ja użyłam serka naturalnego Vitello z dodatkiem wanilii. Są to jedne z moich ulubionych serków na sernik na zimno. Jego konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowy i lekki, czyli idealny na puszysty sernik, a taki uwielbiam.
Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim wielkiej filozofii. Szybko się wykonuje i równie szybko znika.
Przyznaję, że latem uwielbiam serniki na zimno i mogłabym je jeść na okrągło w przeróżnych postaciach i kombinacjach i na pewno zobaczysz jeszcze nie jeden przepis w tym roku. Ten bardzo przypadł mi do gustu ponieważ nie jest zapychający, raczej jest lekki jak chmurka i słodki. Po prostu uwielbiam ten przepis.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik na zimno.
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
- 3/4 szklanki kremówki 30%
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
DODATKOWO:
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml gorącej wody
- opakowanie biszkoptów
- ok. 400 g truskawek
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 26 – 28 cm lub formie 24 x 24 cm, układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.
Myśli Pani że zamiast żelatyny można dać galaretkę? Jeśli tak to jaka ilość ?
Ok. 1,5 opakowania na szklanke goracej wody. Studzimy i łączymy z masą serową.
Serniczek pyszny. Jednak inny niż się spodziewałam. Nie jest to zbity sernik na zimno tylko bardziej puszysty i mokry. Ale mimo wszytsko pyszny. Polecam zrobić i się przekonać
Ten sernik to rewelacja, rozpływa się w ustach, jest łatwy i szybki. A cukru pudru każdy może dodać do smaku jak lubi, ja dałam 6-7łyżek???? idealny na letnie dni, do ponownego zrobienia nie jeden raz. Jak dobrze wyszukać taki dobry przepis:)
Po wlaniu żelatyny porobily mi się grudki. Co zrovilam nie tak? :(
Może zbyt szybko wlalas żelatynę?
Ten sernik nie jest smaczny, zbyt mała ilość cukru powoduje, że jest to ser z owocami i galaretką. Nie lubię zbyt słodkich rzeczy, ale 3 łyżki cukru na kilogram sera to jakiś żart. Brakuje np. wanilii lub otwartej skórki z cytryny żeby podkręcić smak. Rodzina zjadła, ale wszyscy stwierdzili że nie jest smaczny.
Jeśli Pani przeczytała dokładnie przepis to wiedziałaby Pani, że do sernika dodano ser z dodatkiem wanilii . Jeżeli użyła Pani innego sera należało go doprawić wg własnych upodobań. Pozdrawiam
Czy zamiast śmietany można dać jogurt grecki?
tak
Czy ze zwykłych serków waniliowych można zrobić? ????
Tak :)
4 łyżeczki zelatyny na ile ml wody?
1/3 szklanki :)
Czy moge do masy dać pokrojona drobniutko białą czekoladę?Kiedyś jadłam podobny sernik na zimno i był pyszny. nie zaszkodzi to sernikowi?
Witam, można dodać do masy serowej zamiast cukru pudru rozpuszczonej białej czekolady?
Jak najbardziej :)
Pomocy!!! Biszkopty wypłynęły na wierzch!!! Co robić?
A jakim cudem tak sie stało?
Okropny…kwaśny …stanowczo za mało cukru…zmarnowany ser!
Każdy ma troszkę inne smaki wystarczyło wypróbować smak sernika i dorzucić więcej cukru do masy :)
Sery w wiaderkach są różne. Podejrzewam, że waniliowy z biedronki jest z cukrem a jeśli ktoś użyje innego to musi spróbować czy słodki.
Sernik rewelacja, goście zachwyceni, przepis przekazany ! :) Polecam tą stronę, świetny blog. Gratuluję Pani przewspaniałej pracy :) Pozdrawiam !
sernik jest przepyszny :) nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak szybko się rozszedł ;)
Sposób na żelatynę do sernika na zimno:
– żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia około 10 min
– tak przyrządzona żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej możemy bezpośrednio w garnuszku, ale kąpiel wodna jest bezpieczniejsza ponieważ w garnuszku możemy ją niechcący zagotować, a zagotowana żelatyna traci swoje właściwości żelujące
– rozpuszczoną żelatynę studzimy uważamy by nie zgęstniała
– dodajemy 3 – 4 łyżki serka z naszego sernika i mieszamy
– przelewamy do masy serowej i mieszamy
ot i nie ma grudek czy glutów
Czy zamiast biszkoptów na spód mogę użyć pokruszonych ciastek maślanych +masło?
Pewnie ze tak
Dziękuje za odpowiedz napewno spróbuje :)
Mój Mąż uwielbia takie serniki na zimno, ja wolę pieczone …. ale i mi zdarza się zjeść solidny kawałek:)
Gładka tafla galaretki, och…. <3