Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany deser w upały. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Sernik z tego przepisu jest lekki, puszysty i delikatny.
Dodatek ubitej śmietany sprawia, że nie ma ciężkiej struktury jak typowy sernik na zimno. Struktura staje się lżejsza i jakby bardziej napowietrzona, przypomina konsystencją ptasie mleczko. Sernik na zimno tym razem wykonałam z truskawkami, ale ta wersja jest tak uniwersalna, spokojnie może być z brzoskwiniami, malinami lub wiśniami.
Uwaga: pamiętaj o tym, aby żelatyna była ostudzona. Zazwyczaj ser wyciągamy prosto z lodówki (i dobrze, zimny szybciej nam się zetnie) i łączymy z żelatyną, pod wpływem różnicy temperatur mogą powstać grudki. Zasada jest prosta: zawsze dodajemy zimną żelatynę, ja zawsze sprawdzam palcem jeśli czuję ciepło zostawiam jeszcze na chwilę, aby się ochłodziła.
Ser na sernik możecie dodać swój ulubiony. Ja użyłam serka naturalnego Vitello z dodatkiem wanilii. Są to jedne z moich ulubionych serków na sernik na zimno. Jego konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowy i lekki, czyli idealny na puszysty sernik, a taki uwielbiam.
Przyznaję, że latem uwielbiam serniki na zimno i mogłabym je jeść na okrągło w przeróżnych postaciach i kombinacjach i na pewno zobaczysz jeszcze nie jeden przepis w tym roku na blogu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik na zimno.
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
- 3/4 szklanki kremówki 30%
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
DODATKOWO:
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml gorącej wody
- opakowanie biszkoptów
- ok. 400 g truskawek
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 26 – 28 cm lub formie 24 x 24 cm, układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.






Szybko się robi. Smaczny. Polecam.
Myśli Pani że zamiast żelatyny można dać galaretkę? Jeśli tak to jaka ilość ?
Ok. 1,5 opakowania na szklanke goracej wody. Studzimy i łączymy z masą serową.
Serniczek pyszny. Jednak inny niż się spodziewałam. Nie jest to zbity sernik na zimno tylko bardziej puszysty i mokry. Ale mimo wszytsko pyszny. Polecam zrobić i się przekonać
Ten sernik to rewelacja, rozpływa się w ustach, jest łatwy i szybki. A cukru pudru każdy może dodać do smaku jak lubi, ja dałam 6-7łyżek???? idealny na letnie dni, do ponownego zrobienia nie jeden raz. Jak dobrze wyszukać taki dobry przepis:)
Po wlaniu żelatyny porobily mi się grudki. Co zrovilam nie tak? :(
Może zbyt szybko wlalas żelatynę?
Ten sernik nie jest smaczny, zbyt mała ilość cukru powoduje, że jest to ser z owocami i galaretką. Nie lubię zbyt słodkich rzeczy, ale 3 łyżki cukru na kilogram sera to jakiś żart. Brakuje np. wanilii lub otwartej skórki z cytryny żeby podkręcić smak. Rodzina zjadła, ale wszyscy stwierdzili że nie jest smaczny.
Jeśli Pani przeczytała dokładnie przepis to wiedziałaby Pani, że do sernika dodano ser z dodatkiem wanilii . Jeżeli użyła Pani innego sera należało go doprawić wg własnych upodobań. Pozdrawiam
Czy zamiast śmietany można dać jogurt grecki?
tak
Czy ze zwykłych serków waniliowych można zrobić? ????
Tak :)
4 łyżeczki zelatyny na ile ml wody?
1/3 szklanki :)
Czy moge do masy dać pokrojona drobniutko białą czekoladę?Kiedyś jadłam podobny sernik na zimno i był pyszny. nie zaszkodzi to sernikowi?
Witam, można dodać do masy serowej zamiast cukru pudru rozpuszczonej białej czekolady?
Jak najbardziej :)
Pomocy!!! Biszkopty wypłynęły na wierzch!!! Co robić?
A jakim cudem tak sie stało?
Pewnie zbyt mocnym strumieniem wylałaś masę serową. Teraz nic z tym nie zrobisz.
Okropny…kwaśny …stanowczo za mało cukru…zmarnowany ser!
Każdy ma troszkę inne smaki wystarczyło wypróbować smak sernika i dorzucić więcej cukru do masy :)
Sery w wiaderkach są różne. Podejrzewam, że waniliowy z biedronki jest z cukrem a jeśli ktoś użyje innego to musi spróbować czy słodki.
Sernik rewelacja, goście zachwyceni, przepis przekazany ! :) Polecam tą stronę, świetny blog. Gratuluję Pani przewspaniałej pracy :) Pozdrawiam !
sernik jest przepyszny :) nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak szybko się rozszedł ;)
Sposób na żelatynę do sernika na zimno:
– żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia około 10 min
– tak przyrządzona żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej możemy bezpośrednio w garnuszku, ale kąpiel wodna jest bezpieczniejsza ponieważ w garnuszku możemy ją niechcący zagotować, a zagotowana żelatyna traci swoje właściwości żelujące
– rozpuszczoną żelatynę studzimy uważamy by nie zgęstniała
– dodajemy 3 – 4 łyżki serka z naszego sernika i mieszamy
– przelewamy do masy serowej i mieszamy
ot i nie ma grudek czy glutów
Czy zamiast biszkoptów na spód mogę użyć pokruszonych ciastek maślanych +masło?
Pewnie ze tak
Dziękuje za odpowiedz napewno spróbuje :)
Mój Mąż uwielbia takie serniki na zimno, ja wolę pieczone …. ale i mi zdarza się zjeść solidny kawałek:)
Gładka tafla galaretki, och…. <3