Muffinki czekoladowe z burakami i kropelkami czekoladowymi na wierzchu. Świetny pomysł na wykorzystanie buraków, które nam zostały.
Muffinki są mocno czekoladowe, wilgotne w środku dzięki dodaniu drobno startego buraka i długo zachowują swoją świeżość.
Buraki są zupełnie nie wyczuwalne w cieście, a jedynie go dobrze nawilżają. Super pomysł jeśli zostało nam kilka buraków i nie mamy na nie pomysłu.
Wierzch możesz polać roztopioną czekoladą lub tak jak u mnie obsypać przed pieczeniem kropelkami czekoladowymi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z BURAKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 12 – 14 muffinek
- 250 g ugotowanych buraków
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 ml oleju np. rzepakowego
- 60 g kakao
- 180 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy z soku. Przekładamy do miseczki razem z jajkami, olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie wprost do mieszaniny przesiewamy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i jeszcze mieszamy 2 – 3 razy łyżką. Przekładamy do papilotek wypełniając ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku i następnie wyjmujemy.