Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe z burakami

19 maja, 2023

Muffinki czekoladowe z burakami i kropelkami czekoladowymi na wierzchu. Świetny pomysł na wykorzystanie buraków, które nam zostały.

Muffinki są mocno czekoladowe, wilgotne w środku dzięki dodaniu drobno startego buraka i długo zachowują swoją świeżość.

Buraki są zupełnie nie wyczuwalne w cieście, a jedynie go dobrze nawilżają. Super pomysł jeśli zostało nam kilka buraków i nie mamy na nie pomysłu.

Wierzch możesz polać roztopioną czekoladą lub tak jak u mnie obsypać przed pieczeniem kropelkami czekoladowymi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI

CIASTO Z BURAKÓW

CZEKOLADOWE MUFFINKI BANANOWE

muffinki czekoladowe z burakami

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z BURAKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 – 14 muffinek

  • 250 g ugotowanych buraków
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 ml oleju np. rzepakowego
  • 60 g kakao
  • 180 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Buraki ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy z soku. Przekładamy do miseczki razem z jajkami, olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie wprost do mieszaniny przesiewamy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i jeszcze mieszamy 2 – 3 razy łyżką. Przekładamy do papilotek wypełniając ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy przez 15 minut w lekko uchylonym piekarniku i następnie wyjmujemy.

muffinki czekoladowe z burakami
muffinki czekoladowe z burakami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x