Piernik na drożdżach to jeden z najprostszych i najłatwiejszych przepisów na ciasto korzenne jakie robiłam. Dodatek drożdży sprawia, że piernik zaraz po upieczeniu jest miękki i nie wymaga leżakowania. Najlepiej upiec go na ostatnią chwilę przed świętami, ewentualnie wcześniej i zamrozić. Ciasto drożdżowe jest najlepsze zaraz po upieczeniu. Wtedy jest najbardziej puszyste, lekki i wilgotne w strukturze.
Można przekroić go raz lub dwa i nadziewać ulubioną marmoladą, kremem lub marcepanem. Piernik drożdżowy możesz upiec bez przekrawania. Wtedy dodaj do środka drobno pokrojone bakalie, a ciasto zyska na smaku.
Zasada jest jedna im lepszych składników użyjesz tym piernik będzie miał bardziej intensywny i szlachetniejszy smak.
Najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku lub zawinięty folią. Nie zostawiaj go długo bez przykrycia bo zacznie szybko czerstwieć.
Ten przepis polecam dla osób, które w ostatniej chwili chcą upiec smaczny i wyrazisty piernik. Ten wypiek to tzw. last minute i wcale nie jest gorszy od innych.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pierniki i pierniczki.
PIERNIK DROŻDŻOWY – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: keksówka o dł. 20 cm
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki miodu
- 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika, gotowej lub domowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- dowolne nadzienie: marmolada, masa marcepanowa
PIERNIK ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Drożdże rozcieramy razem z cukrem. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy drożdże z cukrem i miksujemy na jasną masę. Następnie cały czas miksując łączymy z olejem i miodem.
PIERNIK Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Żółtka oddzielamy od białek i wsypujemy cukier. Miksujemy, aż powstanie gęsty kogel-mogel. Dodajemy suche drożdże, olej i miód, cały czas miksując na średnich obrotach.
—————–
Dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą oraz cynamonem. Ponownie miksujemy. Białka dokładnie ubijamy ze szczyptą soli. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki o dł. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy naraz lub dwa. Przekładamy dowolnym nadzieniem. Śmietankę i połamaną czekoladę wkładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Polewamy ciasto i odstawiamy do stężenia.
Właśnie wstawilam do piekarnika, ale czy ciasto nie powinno wyrastać?
Drożdże powodują, że piernik będzie miękki nie czekamy tutaj do wyrośnięcia :)